عملیات حفاری، آتشباری برای خرد کردن سنگها، بارگیری و باربری و اغلب فرآیند سنگ شکنی از بخشهای اصلی کار مهندس معدن با گرایش استخراج است. استخراج معادن با توجه به عوامل مختلف مانند شرایط فنی، اقتصادی، میزان دسترسی معدن و... به شکل روباز یا زیر زمینی انجام میشود. دانشجویان استخراج معدن در زمینههایی مانند حفاری، آتشباری، نگهداری، ترابری و اصول طراحی معدن و فراوردههای مواد معدنی آموزش میبینند.
چون بخشی از کار مهندسی معدن مانند نقشهبرداری در زیرزمین انجام میشود، دانشجوی این رشته باید از نظر جسمیتوانایی خوبی داشته و قدرت کار در معدن را که بیشتر در خارج از شهر و گاه در نقاط دور افتاده قرار دارد، داشته باشد. به همین دلیل بیشتر دانشجویان دختر این رشته ـ به غیر از تعداد معدودی از آنها که در آزمایشگاهها و مراکز طراحی معدن فعالیت میکنند ـ با مشکلات کاری روبرو میشوند. گفتنی است ریاضیات در این رشته از اهمیت زیادی برخوردار است زیرا بدون استفاده از مدلهای ریاضی، محاسبات استخراج و اکتشاف معدن را نمیتوان انجام داد.
کارشناسی ارشد در رشتههای : مهندسی معدن گرایش فرآوری مواد معدنی، مهندسی معدن گرایش اکتشاف معدن، مهندسی معدن گرایش استخراج معدن، مهندسی معدن گرایش مکانیک سنگ و تونل و فضاهای زیرزمینی
فارغالتحصیلان این رشته علاوه بر وزارت معادن و فلزات میتوانند در وزارت نفت در زمینه حفاری، وزارت نیرو در زمینه آبهای زیرزمینی، کارگاههای وزارت راه و ترابری برای حفاری راهها و تونلها، شرکت مترو و سازمان انرژی اتمی مشغول به کار شوند.