سوالات متداول

1- چه جوری برای کنکور سراسری آماده بشم؟

برای اینکه آمادگی لازم را برای کنکور سراسری به دست بیاورید لازم است تعداد زیادی کنکور سراسری را در منزل شبیه سازی کنید. آمادگی به دست نمی‌آید مگر با زدن آزمون های سراسری، تحلیل آزمون‌ها و رفع اشکال. این تفکر که باید تمامی درس ها را خوانده باشید و روی آن ها تسلط داشته باشید و سپس زدن آزمون های سراسری سال های گذشته را آغار کنید، تفکری اشتباه است. همزمان با زدن آزمون‌های سراسری سا‌های گذشته می‌توانید درس‌ها را مرور کنید و نقاط ضعفتان را تبدیل به نقاط قوتتان بکنید. با زدن آزمون‌های سراسری در منزل هم از لحاظ علمی و هم از لحاظ تکنیکی می‌توانید پیشرفت کنید و برای جلسه آزمون سراسری آماده باشید. توصیه می‌شود تمامی کارهایی که در روز آزمون سراسری می‌خواهید انجام دهید در آزمون‌های شبیه ساز هم انجام دهید.

2- دوران جمع بندی نهایی بهتره چه جوری درس هارو مرور کنیم؟

در دوران جمع بندی نهایی با توجه به برنامه‌ای که برای شما تنظیم می‌شود، تمامی درس‌ها حداقل یک یا دوبار مرور می‌شود. همچنان با زدن آزمون‌های سراسری سال‌های گذشته هم مطالب برای شما مرور می‌شود. پس در ماه پایانی نیازی نیست که طبق فواصل زمانی مرور، مرور کنید. تنها کافی است با آزمون‌های ۳ یا ۲ روز یکبار تمامی درس‌ها را مرور کرده و رفع اشکال کنید.

3-چه جوری در کمترین زمان هم حجم بیشتری رو مطالعه کنیم و هم با کیفیت درس بخونیم؟!

در دوران جمع بندی نهایی با توجه به برنامه‌ای که برای شما تنظیم می‌شود، تمامی درس‌ها حداقل یک یا دوبار مرور می‌شود. همچنان با زدن آزمون‌های سراسری سال‌های گذشته هم مطالب برای شما مرور می‌شود. پس در ماه پایانی نیازی نیست که طبق فواصل زمانی مرور، مرور کنید. تنها کافی است با آزمون‌های ۳ یا ۲ روز یکبار تمامی درس‌ها را مرور کرده و رفع اشکال کنید.

4-بخاطر درصدهای پایینم انگیزه ای برای تست زدن ندارم؟چیکار کنم؟

تصور غلط بسیاری از دوطلبان این است که برای یادگیری بهتر و دقیق تر مطالب را باید با سرعت خیلی کم مطالعه کرد. این مسئله که یادگیری مطلوب نیازمند تمرکز است، غیر قابل انکار است اما اگر سرعت مطالعه شما کمتر از سرعت مطلوب باشد، تمرکز شما کاهش پیدا کند. برای اینکه بتوانید دروس را با کیفیت مطلوب یاد بگیرید، باید با سرعت مطلوب مطالعه نمایید. این سرعت در افراد مختلف متفاوت است.بنابراين بايد سرعت مطالعه خود را در هر واحد مطالعاتی و براي هر درس مشخص كرده و سعي كنيد هر بار نسبت به بارقبل پيشرفت كنيد.برای اینکار باید از هدف گذاری استفاده نمایید. به این صورت که ساعت مطالعه و تعداد تست خود را در هر واحد یادداشت کنید و سعی کنید هر بار مقدار کمی نسبت به واحد قبل این مقدار را افزایش دهید. ابتدا سرعت فعلي خود را ثبت كنيد ،سپس تلاش كنيد سرعتتان را كمي (حدود ٢٠٪‏ ) افزايش دهيد.

5-ساعت‌های مطالعه رو چه جوری تنظیم کنم که برام خسته کننده نشه؟

بهتر است بدانید که انجام دادن کار مستمر و روزانه به صورت یکسان بسیار مهم است. خیلی مهم است که به طور مثال روزانه ساعت مطالعه یکسانی داشته باشید تا اینکه هر روز ساعت مطالعه متفاوتی با روز قبل داشته باشید. با خودتان قرار بگذارید اگر یک روز 10 ساعت درس می‌خوانید, یک روز 8 ساعت و یک روز 3 ساعت, این تفاوت ساعت مطالعه را از بین ببرید و قرار بگذارید روزانه به طور مشخصی برای مثال 5 الی 6 ساعت درس بخوانید. بعد از چندروز میتوانید این ساعت را کم کم افزایش دهید تا به ساعت مطالعه مطلوب خود برسید تا برای خودتان به یک عادت تبدیل کنید.

6-بهترین زمان برای زدن تست زماندار چیه؟

یکی از بهترین دوره ها برای زدن تست زماندار و کسب مهارت های آزمون دادن، دوران نزدیک به آزمون سراسری است.در مباحثی که به تسلط اولیه رسیده اید باید به شیوه زماندار تست بزنید. زیرا هدف تست زنی به شیوه زماندار سنجش معلومات شما نیست و صرفا بررسی مهارت های آزمون دادن شما است. در هر نوبت حداقل در سه درس و در هر درس دو الی سه مبحث انتخاب نمایید. منابع تست زنی شما می توانند تست های علامتدار گذشته، تست های جدید کتب کمک آموزشی باشد. در هر درس کافی است ١٠ تا ١٥ سوال انتخاب کنید تا بتوانید در مدت زمان مناسبی آزمون زماندار را برگزار نمایید. برای کاهش تاثیر عوامل استرس زا در جلسه آزمون سراسری بهتر است در زمان کمتر از زمان استاندارد تست بزنید،این کار به شما کمک می کند تا بتوانید بر عجله و استرس خود غلبه کنید.

7-در ماه رمضان چطور درس بخوانیم؟

با توجه به کوتاهی شب ها بهتر است تا سه ساعت بعد از افطار و شام اقدام به خواب کنید تا برای سحری بتوانید به راحتی بیدار شوید. خواب میانه روز را نیز نباید فراموش کنید. خوابیدن میانه روز علاوه بر کاهش ضعف و تجدید قوا، موجب تامین رطوبت مناسب برای بدن شما شده و تشنگی شما را نیز کاهش می دهد. البته سعی کنید این خواب بیشتر از دو ساعت نشود. مشکلی که بسیار شایع است این است که بسیاری از داوطلبان از افطار تا سحر را بیدار مانده و در آن ساعت به مطالعه می پدازند. به این نکته توجه داشته باشید که حداکثر یادگیری در روز است و اگر در این ساعات بیدار بمانید علاوه بر ضعف بدن، تمرکز مناسبی برای یادگیری و موفقیت در آزمون ها نخواهید داشت. بهتر است که پس از صرف سحری بیدار مانده و شروع به مطالعه کنید. این روند را تا سه ساعت قبل از افطار ادامه دهید. سپس به استراحت بپردازید. پس از صرف افطار و استراحت نیم ساعته دوباره مطالعه خود را آغاز نمایید. به این نکته دقت نمایید که حداکثر تا ساعت ١٢ شب مطالعه کنید و هیچگاه خواب بین ساعت ١٢ تا٣ نیمه شب را از دست ندهید. داشتن تغذیه مناسب در این دوره به شما کمک می کند تا با انرژی کافی به مطالعه در این دوره بپردازید. برای مثال مصرف زیاد آب یا آبمیوه را در فاصله بین افطار اتا سحری از یاد نبرید تا آب مورد نیاز بدن شما در این بازه زمانی تامین شود.

8-اگر در آزمون جمع بندی خوب نبودیم چیکار کنیم؟

ابتدا به طور دقيق آزمون خود را تحليل كنيد و دليل عدم نتيجه گیري خود را پيدا كرده و براي هر كدام از دلايل، تصميم راهبردي اخذ كنيد. اگر علت عدم نتيجه گيري شما، عدم مطالعه و تست زني مناسب است، بايد ساعت مطالعه و تعداد تست خود را ثبت كرده و سعي كنيد هر روز مقدار كمي نسبت به روز قبل پيشرفت نماييد. اگر علت عدم نتيجه گيري شما، فراموشي مطالب است، مرور مطالب را مطابق بازه هاي زماني مرور انجام دهيد. درصورتيكه به دليل دسته بندي مطالب نتوانسته ايد در آزمون نتيجه مطلوبي كسب كنيد، خلاصه نويسي هاي خود را انجام داده تا مطالب به درستي در ذهن شما دسته بندي شوند. بسياري از داوطلبان به دليل شرايط آزمون نمي توانند نتيجه دلخواه خود را كسب كنند. راه حل اين مشكل زدن تست هاي زماندار، با حداكثر شبيه سازي مي باشد تا به شرايط عادت كرده و ميزان تاثيرپذيري شما از شرايط آزمون كاهش پيدا كند. درنهايت اگر به دليل منابع نامناسب آموزشي به درصدهاي دلخواه خود نرسيده ايد، با استفاده از منابع مناسب (منابع تست زني، كلاس و....) مي توانيد بر عدم نتيجه گيري خود غلبه نماييد. بنابراين حتما آزمون خود را تحليل نماييد و مطابق آنچه گفته شد براي هر درس تصميم راهبردي مناسب اتخاذ نماييد تا بتوانيد در آزمون سراسري به اهداف خود دست پيدا كنيد.

9-چی میشه اگه شبها درس بخونیم ؟

هرگز خواب ساعت های ۱۲ تا ۳ نیمه شب را ازدست ندهید، زیرا میزان خواب عمیق در این ساعت ها بیشتر است و در صورتیکه در این مدت خواب مداوم صورت نگیرد، باعث خستگی و بی حوصلگی در طول روز خواهد شد. از طرفي خواب روز نمی‌تواند جایگزین مناسبی برای خواب شب باشد. بنابراین لازم است ساعت خواب شما در شب بوده و ساعت بیداری و خواب ثابتی داشته باشید. روزانه 5/6 الی 5/8 ساعت را به خواب اختصاص دهید که از این مقدار حداقل باید ۵ ساعت آن به صورت مداوم باشد. در صورتيكه عادت به خواب ظهر داريد نيز، بايد مقدار آن ٧٥ تا ٩٠ دقيقه باشد. همچنین، آزمون سراسری در ساعت های ابتدایی روز برگزار می‌شود و اگر ذهن شما نسبت به خوابیدن در طول روز شرطی شود، تمرکز و کارایی لازم برای پاسخگویی به سوالات نخواهید داشت و نمی‌توانید نتیجه قابل قبولی کسب کنید

10-چه‌جوری خلاصه‌نویسی کنم؟

خلاصه‌نویسی مباحث تمرینی با رسم الگوهای یادآوریه: اول عنوان رو بنویسید، بعد نکات اصلی و در آخر نکات فرعی. خلاصه‌نویسی مباحث خواندنی به صورت حاشیه‌نویسیه: دور کلمات مهم خط بكشيد و موارد مهم رو در حاشيه كتاب خودتون دسته‌بندي کنيد. از طرح سوال موقع مطالعه استفاده کنید و سوال خودتون رو در حاشيه كتاب بنويسيد. در اين صورت ذهن شما كنجكاو خواهد شد و مطالب رو با عمق بيشتري مي‌آموزيد. -شیوه خلاصه‌نویسی مباحث حفظي به صورت فیش نویسی: فیش برگه کوچکیه که یه سمت اون لغت و در سمت دیگر آن مترادف یا توضیح لغت مورد نظر رو بنویسید و سعی کنید اونا رو هر شب سی دقیقه مرور کنید. در مورد فرمول‌های ریاضی، فیزیک، اقتصاد و ... که نیازمند استدلال هستند هم می‌تونید از این روش استفاده کنید.

11-چرا تشکیل کلاس در دوره نوروز فایده‌ای نداره؟

نوروز دوره جمع‌بندی و مرور درساست، درصورتی‌ که کلاس برای یادگیریه و نه جمع‌بندی. - دبیر از داوطلبان شناخت کافی نداره و این باعث کاهش بازده کلاس میشه. - تدریس سطح علمی یکسانی برای همه داره و مطالب برای بیشتر اونا مفید نخواهد بود.

12-چیکار کنیم که محاسبات ما غلط و بی‌دقتی نداشته باشه؟

ابتدا لیست تمامی بی دقتی های خود را با که با استفاده از تحلیل آزمون و امتحان های مدرسه پیدا کرده اید، یادداشت کنید و حتما شب قبل از آزمون های آزمایشی و امتحانات خود آن ها را مرور کنید. از اين پس هنگام محاسبه، ماشين حساب را كنار بگذاريد وسعي كنيد در ابتدا تمامي محاسبات را بنويسيد تا بتوانيد قسمت هايي را كه در آن ها بي دقتي مي كنيد، پيدا كنيد. - همچنين از چرك نويس هاي كوچك استفاده كرده و سعي كنيد مرتب بنويسيد. يكي از عوامل تأثير گذار روي دقت، داشتن خواب كافي در طول روز است. روزانه ٦/٥ الي ٨/٥ ساعت مطالعه كرده و سعي كنيد ساعت خواب و بيداري ثابتي داشته باشيد.

13-در حين مطالعه يا بعد از آزمون‌ها انگيزه‌ام كم ميشه. چی‌كار کنم؟

داشتن هدف به شما كمك مي كند تا انگیزه کافي برای هر کاری را داشته باشی. اهداف مؤثر، واضح و مكتوب هستند بنابراين هدف خود را به صورت واضح و مکتوب یادداشت کنید و آن را هرروز جلوی چشم خود قرار دهید به این صورت هنگامی که خسته شدید با دیدن هدف خود می دانید که باید تلاش کنید و انگیزه می گیرید. همچنين سعي كنيد به آزمون هاي آزمايشي نگاه احساسي نداشته باشيد و با بررسي دقيق نتايج و تحليل آزمون به بررسي نقاط قوت و ضعف خود بپردازيد و سعي كنيد در هر آزمون مقدار كمي پيشرفت كنيد.

14-من در دو آزمون گذشته، چند تا سؤال رو اشتباه وارد پاسخ‌نامه كردم، چه طور بايد اين مشكل رو حل كنم؟

اين خطا معمولا هنگامي ايجاد مي شود كه شما به سوالي پاسخ نداده باشيد و بخواهيد به سوالات بعدي پاسخ دهيد. به همين دليل، در صورتيكه سوالي را در پاسخ نامه وارد نكرديد به اين نكته دقت داشته باشيد كه سوالات بعدي را به درستي وارد پاسخ برگ خود نماييد. -همچنين، هر ١٠ سؤال يكبار، شماره سؤال را با شماره پاسخبرگ چك كرده تا در صورت بروز خطا بتوانيد به سرعت آن را اصلاح كنيد.

15-من بلافصله بعد از ناهار و شام شروع به درس خوندن مي‌کنم، اما خوابم می‌گیره، چی کارکنم؟

بعد از خوردن غذا حجم زیادی از خون اطراف معده جریان پیدا می کند و خون کمی به مغز می رسد. به همین دلیل است که شما پس از خوردن غذا احساس خواب آلودگی پیدا می کنید. باید حدود ٣٠ دقیقه پس از غذا خوردن شروع به مطالعه نمایید تا خون به مغز شما برسد و بتوانید مطالعه با تمرکز بالایی داشته باشید. می توانید فعالیت های فیزیک مانند راه رفتن و ...انجام دهید تا غذا سریع تر هضم شود. اگر فرصت کافی برای استراحت پس از صرف غذا ندارید، باید تعداد وعده های غذایی را افزایش دهید و از غذای کم حجم و کم چرب استفاده کنید تا سریع تر هضم شوند. سعی کنید در ساعت مشخصی غذا بخورید تا بدن شما نسبت به این شرایط عادت کند و بتوانید انرژی لازم را کسب کنید.

16-وقتي در آزمون به چند سوال نمي‌تونم جواب بدم بهم مي‌ريزم و كلا همه چي يادم ميره، چی کار کنم؟

از تکنیک حداقل سوال استفاده کنید. هر بار تعدادی سوال برای آزمون های آزمایشی خود انتخاب کرده و سعی کنید به این حداقل سوال دست پیدا کنید و هر بار سعی کنید مقدار کمی نسبت به بار قبل پیشرفت کنید. همانطور که در نمونه کارنامه های پذیرفته شدگان مشاهده می کنید. برای قبولی در رشته دلخواه نیازی نیست در دروس به تمامي سوالات پاسخ دهيد و می توانید با رعایت میانگین درصد متعادل به هدف خود دست پیدا کنید. در صورتيكه كه در آزمون با چندين سؤال دشوار مواجه شديد سريعا براي خود تكرار كنيد كه اگر اين سوال سخت است بري تمامي داوطلبان اين گونه است و سعي كنيد با دادن وقفه آزمون (كشيدن چند نفس عميق، خوردن مواد قندي، ايجاد افكار مثبت و....) با انرژي بالايي به بقيه سوالات پاسخ دهيد. اگر بخواهید به تعداد سوال زیادی پاسخ دهید، به دلیل اینکه تعداد سوالات زیاد است، با عجله و شتاب آزمون می دهد که این مسئله سبب می شود بی دقتی های شما افزایش پیدا کند. در این حالت اگر نتوانید پاسخ سوالی را پیدا کنید روی آن مکث کرده و زمان خود را از دست می دهید، و با تلاش برای پاسخ به تمام سوالات، تعداد غلط های شما افزایش می یابد. از طرفی وقتی به یک یا چند سوال پاسخ نمی دهید مضطرب شده و ذهن شما درگیر می شود و بی دقتی می کنید. بنابراین حتما در آزمون های آزمایشی برای خود حداقل سوال مشخص کرده و سعی کنید در هر آزمون مقدار کمی پیشرفت کنید همچنین با توجه به مواردی که در بالا ذکر شد سعی نکنید همه سوالات را پاسخ دهید زیرا برای رسیدن به هدف مورد نظرتان نیاز به میانگین درصد های متعادل دارید.

17-من در واحدهای مطالعاتی وقتم بیشتر صرف مطالعه میشه و نمی‌تونم تست بزنم، چی کار کنم؟

برنامه مطالعاتیت رو دقیق انجام بده، هرروز ساعت مطالعه و تعداد تستت رو يادداشت کن و سعي کن روز بعد اين تعداد رو مقداري افزايش بدهی . باید به صورت حجمی- زمانی مطالعه کنی. -در این حالت در زمان مشخص تعداد صفحات و تستی رو که می خواهی مطالعه کنی ،تعیين می کنی. نوشتن خلاصه نویسی علاوه بر ایجاد تمرکز در حین مطالعه، سبب می شه درسا در مدت زمان کمتری مرور بشن، (در واقع خلاصه نویسی صرفه جویی در زمانت هستش) -مرور ررو فراموش نکن. در این حالت زمانت در واحد مطالعه جدید به خوندن تمامی مطالب درسای گذشته نمی گذره و شما میتونی از مباحث تست بزنی.

18-من گاهی از برنامه آزمون عقب می‌افتم و ناامید میشم، چی کار کنم؟

لازمه رسیدن به موفقیت در آزمون سراسری،گذراندن یک فرآیند بلندمدت است. بنابراین دست از تلاش نکشید و سعی کنید هر روز از دیروز بهتر عمل کنید. ساعت مطالعه و تعداد تست هر روز خود را بنویسید و سعی کنید روز بعد ساعت مطالعه و تعداد تست را نسبت به روز قبل افزایش دهید. همچنین به صورت حجمی- زمانی مطالعه کنید، به این صورت که در زمان مشخص، تعداد صفحاتی را که قصد دارید مطالعه کنید را مشخص کرده و سعی کنید هر بار این مقدار را افزایش دهید تا به سرعت دلخواه خود برسید. -در دروس ضعیف از ابزار کمک آموزشی مناسب (مانند کلاس، معلم خصوصی، کتاب های کمک آموزشی مناسب و...) استفاده شود تا مدت زمان یادگیری درس کاهش پیدا کند و بتوانید وقت بیشتری را به زدن تست و به خاطرسپردن مطالب اختصاص دهید. سعی کنید در هر آزمون كمى پیشرفت کنید و از خود توقع بالایی نداشته باشید تا بتوانید با استرس کم پیش بروید.

19-بهتر نيست هر روز فقط يك درس خاص را بخوانم؟

داشتن تعادل رفتاری، يكي از اصول موفقيت رتبه های برتر است. بهتر است در روزهای تعطیل 6- 4 درس و در روزهای مدرسه 4 - 2 درس را مطالعه کنید. اين كار چند مزيت دارد: ١-چون یادآوری درآزمون سراسری در چند درس است بهتر است یادگیری هم در چند درس باشد. (هماهنگي يادگيری و يادآوری) ٢-بخشهای مختلف ذهن ما مخصوص یادگیری درسهای مختلف است ، وقتی درسهایی از جنس هم را در کنار هم مطالعه می کنید ، بخش مربوط خسته مي شود. ٣-وقتی یک درس را در طول هفته مطالعه می‌کنید،مرور آن نسبت به زمانی که آن را فقط در یک روز بخوانید، بیشتر خواهد بود . (مرور بیشتر مطالب) بنابراين توصيه مي شود همواره تعادل و تنوع مطالعاتی را رعايت نماييد.

20-مرورها و خواندن الگوهای یادآوری برایم وقت گیر هستند چون باید تمام مطالب خوانده شوند، چطور می‌توانم این زمان را کاهش دهم؟

نباید مرور را با دوباره خواندن اشتباه گرفت، مرور به یادآوری ذهنی مطالب یادگرفته شده گفته می شود. شما باید در واحد مرور از روی الگوی یادآوری خود ابتدا عنوان را دیده و سپس سعی کنید نکات اصلی را یادآوری کنید و با دیدن نکات اصلی، نکات فرعی را یادآوری ذهنی نمایید. یا در حاشیه نویسی، الگوی یادآوری ابتدای هر درس را مشاهده کرده و سعی کنید محتوای کلی درس را یادآوری کنید، سپس، با دیدن عناوین پاراگراف ها، محتوای پارارگراف را یادآوری نمایید و در نهایت هنگامیکه که سوالات حاشیه کتاب را می بینید به آن ها پاسخ دهید.در مورد فیش نویسی های خود نیز معنی لغات را یادآوری کنید. در این حالت شما می توانید درستی یادآوری خود را در سرعت بالا کنترل نمایید و در صورت لزوم نکات فراموش شده را دوباره حفظ کنید. لزوم مرور مطالب انتقال اطلاعات و حفظ آن ها در حافظه بلند مدت است. بنابراین به شیوه صحیح مرور کرده تا مطالب در حافظه به تثبیت برسند.

21-چه کار کنم استرسم کم تر شود؟

ابتدا لیست نگرانی های خود را یادداشت کرده و سعی کنید در روز زمانی را به بررسی و حل کردن نگرانی های خود اختصاص دهید و اگر نتوانستید برای تعدادی از نگرانی های خود راه حال مناسبی پیدا کنید، لیست نگرانی هایتان را در جلسه فردی با مشاوران همراه به همراه آورده و با مشورت مشاور خود برای نگرانی ها راه حل مناسبی بیابید. ورزش روزانه به شما کمک بسیار زیادی خواهد کرد. حتما روزانه 15 الی 30 دقیقه ورزش هوازی را در برنامه خود قرار دهید. زیرا ورزش سبب نشاط و آرامش شما خواهد شد.

22-توصیه شما برای وقت کم نیاوردن در آزمون‌ها چیست؟

تکنیک زمان های نقصانی به شما كمك مي كند تا در جلسات آزمون بتوانيد زمان خود را مديريت كنيد. از زمان پاسخگویی به سوالات هر درس کمی کم کنید تا زمانی برای مرور در انتهای آزمون ایجاد شود.براي مثال در دروس عمومی، زمان نقصانی هر درس را ١٥ دقيقه قرار داده، تا در نهايت ١٥ دقيقه زمان اضافه برای مرور و بالا بردن درصدهاي خود داشته باشيد. البته اینکه از زمان هر درس چه میزان کم کنید برعهده شما است و به توانایی های شما مربوط می شود اما مهم این است که در پایان آزمون حدود ١٠ الي ٢٠ دقیقه در دروس عمومی و ٢٥ الي ٤٠ دقیقه در دروس اختصاصی زمان مرور داشته باشید. زمان هر درس را در ابتدای همان درس نوشته و هر ده سوال یکبار شماره سوال و زمان خود را کنترل نمایید تا زمان را از دست ندهید

23-برای مقابله با خستگی زودرس چه کاری انجام دهم؟

در صورتیکه خستگى شما ناشی از مشکلات جسمى است، علت آن را بیابید.برای مثال اگر خستگی شما ناشی از ساعت خواب پایین است، باید حتما ساعت خواب و بیداری خود را تنظیم کرده و آن را ثابت نمایید. زیرا خواب کافی یکی از موثرترین عوامل در غلبه بر خستگی است.ميزان ساعت خواب متعادل شبانه روز شما باید بین ۶ الی ۸ ساعت باشد.تنظیم ساعت خواب نقش بسزایی در کاهش خستگی و افزایش تمرکز در حین مطالعه دارد.ورزش روزانه در حدود ١٥ تا ٣٠ دقيقه سبب نشاط و شادابی هرچه بیشتر می شود . بنابراین ورزش را حتما در برنامه خود قرار دهید. علاوه بر این ورزش سبب افزایش تمرکز شما نیز خواهد شد. اگر خستگى شما ناشى از مشكلات روحی مانند نداشتن انگیزه است، حتما هدف خود را یادداشت کرده و آن را هر روز مرور کنید زیرا هدف عامل ایجاد انگیزه و محرک هر فعالیتی است. به این نکته توجه داشته باشید که برای رسیدن به هدفتان باید پشتکار داشته باشید و در هر مرحله ای که احساس خستگی کردید، هدف خود را مرور نمایید.

24-برای افزایش ساعت مطالعه چه روشی را توصیه می‌کنید؟

دلايل تعلل خود را در افزایش ساعت مطالعه، يادداشت كنيد و برای حل آن ها بکوشید. در یک آزمون آزمایشی مناسب شرکت نمایید. شرکت در یک آزمون آزمایشی به شما کمک می کند تا با جدیت به اجرای برنامه بپردازید و پیشروی مناسبی داشته باشید. سعي كنيد هر بار ميزان كمی ساعت مطالعه خود را افزايش دهيد. براي اين كار بايد حجمی زمانی مطالعه كنيد. به اين صورت كه تعداد تمرین و صفحاتی كه در هر واحد مطالعاتی بايد مطالعه كنيد مشخص كرده و سعي كنيد اين مقدار را افزايش دهيد. براي مثال مشخص كنيد در مدت ٩٠ دقيقه می خواهيد ۴ صفحه ریاضی مطالعه كرده و ۵ تمرین حل کنید، سپس در واحد های بعدی اين اعداد را به ۵ صفحه و ۶ تمرین برسانيد.

25-راه حل مطالعه تستی و تشریحی را توضیح دهید؟

شما با مطالعه دروس به صورت دقیق و با شرح و بسط (مطالعه تشریحی) و حل تمرین های متعدد (مطالعه تستی) می توانید به تسلط مورد نیاز آزمون سراسری دست پیدا کنید. تشریحی مطالعه کردن و تست زدن دو مرحله در راستای هم هستند و تست زنی مهارتی است که باید پس از خواندن همراه با شرط و بسط به وسیله حل تست های متعدد در آن به تسلط رسید.تفاوت امتحانات تستی و تشریحی نحوه مواجه با آن هاست زیرا در این حالت شما باید دروس را با شرح و بسط مطالعه کنید (این عمل سبب عمیق شدن مطالعه شما شده) و سپس تست بزنید تا بتوانید با تکرار به تسلط بالایی دست پیدا کنید.

26-در اين ماه های پايانی هم بايد تست زماندار زد؟

یکی از بهترین دوره ها برای زدن تست زماندار و کسب مهارت های آزمون دادن، دوران نزدیک به آزمون سراسری است.در مباحثی که به تسلط اولیه رسیده اید باید به شیوه زماندار تست بزنید. زیرا هدف تست زنی به شیوه زماندار سنجش معلومات شما نیست و صرفا بررسی مهارت های آزمون دادن شما است. در هر نوبت حداقل در سه درس و در هر درس دو الی سه مبحث انتخاب نمایید. منابع تست زنی شما می توانند تست های علامتدار گذشته، تست های جدید کتب کمک آموزشی باشد. در هر درس کافی است ١٠ تا ١٥ سوال انتخاب کنید تا بتوانید در مدت زمان مناسبی آزمون زماندار را برگزار نمایید. برای کاهش تاثیر عوامل استرس زا در جلسه آزمون سراسری بهتر است در زمان کمتر از زمان استاندارد تست بزنید،این کار به شما کمک می کند تا بتوانید بر عجله و استرس خود غلبه کنید.

27-فرق جمع بندی نهايی با مبحثی چيست؟

در جمع بندی مبحثی هدف اصلی ما مطالعه بخشی از منابع کنکور است که در ان برهه زمانی نیاز است مطالعه شوند به طور مثال در دوران امتحانات پیش 1 لازم است که دروس نیم سال اول مطالعه شوند یا در دوران نوروز مطالعه دروس پایه اهمیت پیدا می کند ودر امتحانات ترم دوم دروس نیمسال دوم سال چهارم اما در دوران جمع بندی نهایی مرور کلی دروسی که قبلا مطالعه کرده ایم محور اصلی مطالعه است و با ازمون هایی که چند روز یکبار از کنکور های سال های گذشته برگزار می کنیم درس هایمان را مرور و رفع اشکال می کنیم . در واقع در اين دوره با جمع بندی و مرور و زدن آزمون ها و شبيه سازی حداكثری آنها سعی می كنيم بيشترين آمادگی را داشته باشيم

28-لطفا توضیح دهید چطوری میتوان سرعت مطالعه را افزایش بدهیم طوری که در کمترین زمان هم حجم بیشتری را مطالعه کنیم و هم با کیفیت درس بخوانیم؟!

تصور غلط بسیاری از دوطلبان این است که برای یادگیری بهتر و دقیق تر مطالب را باید با سرعت خیلی کم مطالعه کرد. این مسئله که یادگیری مطلوب نیازمند تمرکز است، غیر قابل انکار است اما اگر سرعت مطالعه شما کمتر از سرعت مطلوب باشد، تمرکز شما کاهش پیدا کند. برای اینکه بتوانید دروس را با کیفیت مطلوب یاد بگیرید، باید با سرعت مطلوب مطالعه نمایید. این سرعت در افراد مختلف متفاوت است.بنابراين بايد سرعت مطالعه خود را در هر واحد مطالعاتی و براي هر درس مشخص كرده و سعي كنيد هر بار نسبت به بارقبل پيشرفت كنيد.برای اینکار باید از هدف گذاری استفاده نمایید. به این صورت که ساعت مطالعه و تعداد تست خود را در هر واحد یادداشت کنید و سعی کنید هر بار مقدار کمی نسبت به واحد قبل این مقدار را افزایش دهید. ابتدا سرعت فعلی خود را ثبت كنيد ،سپس تلاش كنيد سرعتتان را كمی (حدود ٢٠٪‏ ) افزايش دهيد.

29-چگونه استرس خود را کم کنم؟

ابتدا لیست نگرانی های خود را یادداشت کرده و سعی کنید در روز زمانی را به بررسی و حل کردن نگرانی های خود اختصاص دهید و اگر نتوانستید برای تعدادی از نگرانی های خود راه حال مناسبی پیدا کنید، لیست نگرانی هایتان را در جلسه فردی با مشاوران همراه به همراه آورده و با مشورت مشاور خود برای نگرانی ها راه حل مناسبی بیابید. ورزش روزانه به شما کمک بسیار زیادی خواهد کرد. حتما روزانه 15 الی 30 دقیقه ورزش هوازی را در برنامه خود قرار دهید. زیرا ورزش سبب نشاط و آرامش شما خواهد شد.

30-برای مقابله با خستگی زودرس چه کاری انجام دهم؟

در صورتیکه خستگى شما ناشی از مشکلات جسمى است، علت آن را بیابید.برای مثال اگر خستگی شما ناشی از ساعت خواب پایین است، باید حتما ساعت خواب و بیداری خود را تنظیم کرده و آن را ثابت نمایید. زیرا خواب کافی یکی از موثرترین عوامل در غلبه بر خستگی است.ميزان ساعت خواب متعادل شبانه روز شما باید بین ۶ الی ۸ ساعت باشد.تنظیم ساعت خواب نقش بسزایی در کاهش خستگی و افزایش تمرکز در حین مطالعه دارد.ورزش روزانه در حدود ١٥ تا ٣٠ دقيقه سبب نشاط و شادابی هرچه بیشتر می شود . بنابراین ورزش را حتما در برنامه خود قرار دهید. علاوه بر این ورزش سبب افزایش تمرکز شما نیز خواهد شد. اگر خستگى شما ناشى از مشكلات روحی مانند نداشتن انگیزه است، حتما هدف خود را یادداشت کرده و آن را هر روز مرور کنید زیرا هدف عامل ایجاد انگیزه و محرک هر فعالیتی است. به این نکته توجه داشته باشید که برای رسیدن به هدفتان باید پشتکار داشته باشید و در هر مرحله ای که احساس خستگی کردید، هدف خود را مرور نمایید.

31-برای افزایش ساعت مطالعه چه روشی را توصیه می‌کنید؟

دلايل تعلل خود را در افزایش ساعت مطالعه، يادداشت كنيد و برای حل آن ها بکوشید. در یک آزمون آزمایشی مناسب شرکت نمایید. شرکت در یک آزمون آزمایشی به شما کمک می کند تا با جدیت به اجرای برنامه بپردازید و پیشروی مناسبی داشته باشید. سعي كنيد هر بار ميزان كمي ساعت مطالعه خود را افزايش دهيد. براي اين كار بايد حجمي زماني مطالعه كنيد. به اين صورت كه تعداد تمرین و صفحاتي كه در هر واحد مطالعاتي بايد مطالعه كنيد مشخص كرده و سعي كنيد اين مقدار را افزايش دهيد. براي مثال مشخص كنيد در مدت ٩٠ دقيقه مي خواهيد ۴ صفحه ریاضی مطالعه كرده و ۵ تمرین حل کنید، سپس در واحد هاي بعدي اين اعداد را به ۵ صفحه و ۶ تمرین افزایش دهید.

32-نمی شود از همین ابتدای سال یک سری مباحث سخت را حذف کنیم؟

یكي از دلايل موفقيت در آزمون سراسري داشتن تعادل در درصدهاي دروس مي باشد. بنابراين بهتر است درس يا مبحثي در حال حاضر حدف نشود. ممكن است از دروس يا مباحثي كه را كه حدف كرده ايد سؤالات آساني طرح شود كه عدم پاسخگويي به آن ها ممكن است به ضرر شما باشد. همچنین سختي و آساني هر مبحث، براي هر فرد متفاوت است.اگر در درس رياضي در مباحثی ضعف دارید ابتدا سعی کنید با ابزارهای کمک آموزشی مناسب(از قبیل منابع تست زنی مناسب، کلاس و ...) این ضعف را برطرف کنید. ابتدا هر درس را به صورت آسان يادگرفته و تمرين هاي كتاب درسي را حل كنيد و سپس تست هاي منابع تست زني خود را حل نماييد. با استفاده از نتايج آزمون هاي آزمايشي خود مي توانيد سطح علمي خود را سنجيده و سعي كنيد هربار مقدار كمي نسبت به آزمون قبل پيشرفت كنيد.. بنابراين هيچ درس يا مبحثي را حذف نكرده و سعي كنيد با استفاده از منابع كمك آموزشي مناسب در دروس به تسلط مناسبي در هر قسمت رسيده و درصدهاي مورد نياز خود را براي قبولي در رشته مورد نظر خود به دست آوريد.

33-چراباید ورزش انجام بدهیم؟ چه ورزشهایی بهتر هستند؟

ورزش با رساندن اکسیژن بیشتر به خون، باعث ایجاد نشاط شده و بر عملکرد ذهن و یادگیری شما تاثیرکذار است. همچنین انجام ورزش سبب می شود تمرکز شما بیشتر شود. همچنین ورزش و دویدن سبب ترشح هورمون اندروفین در بدن شما شده که سبب ایجاد نشاط و کاهش استرس می شود. به طور منظم و هرروز به مدت ١٥ الی ٣٠ دقيقه ورزش کنید. این ورزش ها بهتر است ورزش های هوازی مانند طناب زدن، دویدن، راه رفتن سریع و... باشد. همچنین پیشنهاد می شود بین ساعت مطالعه و ابتدا و انتهای هر فعالیت هوازی، از تمرینات کششی استفاده شود. هر حرکت کششی باید بین بیست تا سی ثانیه به طول انجامد و حداقل دو الی سه بار متوالی تکرار شود. بنابراین حتما ورزش (مخصوصا ورزش های هوازی) را در برنامه خود قرار داده وسعی کنید با انجام مرتب این ورزش ها علاوه بر نشاط و تندرستی بر خستگی و عدم تمرکز خود غلبه نمایید.

34-سرعت مطالعه من بسیار پایین است. چه کار باید بکنم؟

تصور غلط بسیاری از داوطلبان آزمون سراسری این است که برای یادگیری بهتر و دقیق تر مطالب را باید با سرعت خیلی کم مطالعه کرد. این مسئله که یادگیری مطلوب نیازمند تمرکز است، غیر قابل انکار است اما اگر سرعت مطالعه شما کمتر از سرعت مطلوب باشد، تمرکز شما کاهش پیدا کند. برای اینکه بتوانید دروس را با کیفیت مطلوب یاد بگیرید، باید با سرعت مطلوب مطالعه نمایید. این سرعت در افراد مختلف متفاوت است.بنابراين بايد سرعت مطالعه خود را در هر واحد و براي هر درس مشخص كرده و سعي كنيد هر بار نسبت به بارقبل پيشرفت كنيد.برای اینکار باید از هدف گذاری استفاده نمایید. به این صورت که ساعت مطالعه و تعداد تست خود را در هر واحد یادداشت کنید و سعی کنید هر بار مقدار کمی نسبت به واحد قبل این مقدار را افزایش دهید. ابتدا سرعت فعلي خود را ثبت كنيد ،سپس تلاش كنيد سرعتتان را كمي (حدود ٢٠٪‏ ) افزايش دهيد. تصور غلط رایج ديگر ی که وجود دارد ،این است که براي موفقيت، دانستن تمامی جزئیات لازم است. این را بدانید كه موفقیت در آزمون سراسری نیازمند سرعت عمل است و ابزار این سرعت عمل تکرار (مرور و تست زنی ) است. بنابراین، اگر براي یادگیری همه جزئیات سرعت مطالعه خود را کاهش دهید، در واقع به خاطر مقدار بسیار کمی از مطالب، فرصت تکرار و مرور حجم زیادی از مطالب را از دست می دهید. نگران نکته های از دست رفته نباشید، شما می توانید با مرور و تست زنی و شرکت در آزمون های آزمایشی نکته هایی که فراموش کرده اید، یافته و آن ها را وارد خلاصه نویسی های خود نمایید. بنابراین حتما سعی کنید تصورهای غلط خود را اصلاح کنید تا بتوانید با هدفگذاری سرعت خود را بالا ببرید و با زدن تست نکاتی که نگران آن ها هستید پیدا کرده و خلاصه نویسی های خود را تکمیل نمایید تا در آزمون سراسری موفقیت مورد نظر خود را کسب کنید.

35-برنامه مشاور من متنوع است. نمی شود هر روز فقط یک درس را خواند؟

تنوع مطالعاتی یکی از عوامل موفقیت در آزمون سراسری است. به دليل اينكه هر درس، قسمت خاصي از مغز را به خود اختصاص مي دهد، داشتن تنوع مطالعاتي، از خستگي قسمت خاصي از مغز جلوگيري مي كند و شما مي توانيد با حضور ذهن و تمركز بالاتري به مطالعه بپردازيد. در آزمون سراسري دروس نيز متنوع هستند و بايد از تمامي قسمت هاي ذهن استفاده شود، داشتن تنوع مطالعاتي براي تقويت اين امر الزامي است.بنابراین در روز تنوع مطالعاتی را رعایت نمایید و سعی کنید مطابق برنامه مطالعاتي متنوع و متعادل ،مطالعه كنيد. تنوع مطالعاتي در برنامه مطالعاتي سبب مي شود دروس براي شما بيشتر مرور شوند.براي مثال اگر درس ادبيات را فقط در روزهاي يكشنبه مطالعه كنيد تا هفته آينده اين درس مرور نخواهد شد، اما اگر با تنوع مطالعاتي برنامه خود را پيش ببريد، دروس در طول هفته بيشتر مرور خواهند شد. بهتر است دروس تمرینی را در ابتدای روز و دروس خواندنی و حفظی را در انتهای روز قرار دهید.در این حالت در ابتدای روز وقتی انرژی بیشتری دارید می توانید دروس تمرینی را مطالعه و در انتهای روز که انرژی شما کم می شود به مطالعه دروس حفظی و خواندنی بپردازید.واحد مطالعاتي درسی را که به آن علاقه کمتری دارید را بین دو واحد درسی که به آن ها علاقمند هستید قرار دهید تا با اشتیاق بیشتری به مطالعه مطالب بپردازید. بنابراین، تنوع مطالعاتی را برای جلوگیری از خستگی ذهن و افزایش کیفیت مطالعه خود رعایت کنید تا بتوانید با مرور بيشتر مطالب در طول هفته، به تثبيت آنها كمك كنيد و در آزمون سراسري به موفقيت دست پيدا كنيد.

36-شرایط کنکور مجدد چیست؟ آیا یک سال دیگر پشت کنکور بمانم؟

برای پاسخ به این سؤال باید با گرفتن وقت قبلی از واحد پذیرش، به مشاوران ارشد و روانشناس مرکز جهت جلسه فردی مراجعه نمایید.

37-راه جلوگیری ناامیدشدن از کنکور و درس نخواندن چیه؟

موثرترین راه غلبه بر این احساس یادآوری اهدافتونه. اهدافتون رو مکتوب یادداشت کرده و روزانه زمانی برای فکر کردن به این اهداف اختصاص بدید و به خاطر داشته باشین که برای رسیدن به این اهداف نیاز به تلاش و پشتکار دارید. روزانه به طور منظم و هرروز به مدت ١٥ الی ٣٠ دقيقه ورزش کنید. ورزش باعث نشاط و شادابی شما می‌شه و تمرکز شما رو بالا می‌بره. این ورزش ها بهتره ورزش‌های هوازی مثل طناب زدن، دویدن، راه رفتن سریع و... باشن. از مکالمه و رفت و آمد با افرادی که حس منفی و نگرانی به شما القا می کنن دوری کنید! اگر این حس در حال حاضر مانع از پیشروی شما شده، پیشنهاد می‌کنیم یک روز استراحت کنید و بدون کنکور زندگی کنید. شما باید از این استراحت به عنوان دورخیزی برای یک پرش قوی تر برای رسیدن به هدف استفاده کنید بنابراین نباید نگران بشید و عذاب وجدان داشته باشید.

38-اگر كسي تازه شروع به مطالعه كرده و از آزمون ها عقب باشه، اولويت مباحث آزمون هاي قبلیه يا بعدي؟

در حال حاضر اصلا به مباحث آزمون های قبلی فکر نکنید و اولویتتان فقط بودجه بندی آزمون های بعدی باشد. چراکه شما باید بتوانید خودتان را با یک برنامه استاندارد هماهنگ کنید و همگام با آن جلو بروید. اگر دروسی هستند که پیش نیاز مباحث آزمون های بعدی هستند لازم است تسلط نسبی به آن ها داشته باشید. برای اینکه دچار استرس نشوید لطفا یک لیست از دروس عقب مانده خود تهیه کنید و سعی کنید آن ها را در واحدهای جبرانی مطالعه کنید. در صورتی که به تمامی سر فصل ها نرسیدید, اصلا نگران نباشید و مطالعه آن ها را موکول به دوران جمع بندی نیم سال اول یا نوروز کنید و تمرکز خود را بر آزمون های بعد بگذارید.

39-چه کار کنم تا تعداد غلط‌هایم در آزمون کمتر شود؟

آزمون‌های آزمایشی خود را بسیار دقیق تحلیل نمایید و نقاط ضعف و قوت خود را بررسی کنید. اگر علت عدم نتیجه گیری شما علمی است سعی کنید با ابزار کمک آموزشی مناسب از قبیل کلاس، منابع تست زنی، معلم خصوصی و ... این مشکل را حل کنید. اما اگر علت عدم نتیجه گیری شما مهارتی است باید سعی کنید با گرفتن تصمیم‌های راهبردی مناسب و تکرار آن‌ها در تست‌های زماندار این مشکل را برطرف نمایید. برای مثال اگر مشکل بی‌دقتی دارید، لیست بی‌دقتی‌های خود را یادداشت کرده و قبل از تست‌های زماندار آن را مرور کنید.

40-من ترتیب دفترچه سوالات رو عوض کردم ولی نتیجه خوبی نگرفتم، چه راه حلی دارید؟

چینش دروس در دفترچه آزمون سراسری اتفاقی نیست به طور مثال در دفترچه عمومی دروس زبان عربی و زبان انگلیسی به عنوان درس دوم و چهارم برگزیده شده اند. چرا که انتقال بی درنگ از یک زبان خارجی به زبان خارجی دیگر کار دشواری است و اگر این دو درس به صورت پی در پی پاسخ داده شوند، سطح عملکرد شما در مبحث دوم کاهش پیدا خواهد کرد. توصیه ما این است که ترتیب سوالات دفترچه های آزمون را رعایت کنید. اما اگر فکر می کنید ترتیب دیگری برای شما بهتری است حداقل آن را در پنج آزمون آزمایشی امتحان کنید. اگر درسی که بیشتر مسلط هستید را برای اینکه بهتر پاسخ دهید ، به ابتدا منتقل کنید و آن درس در آزمون های آزمایشی یا آزمون سراسری سوالات سختی داشته باشد، به دلیل توقع متفاوتی که برای خود از آن درس ایجاد کرده اید، توانایی روحی شما افت خواهد کرد و دچار اضطراب می شوید.


آزمون های سراسری گاج فعالیت رسمی خود را از سال 1388 با هدف توسعه ی عدالت آموزشی آغاز نموده و در تلاش است با برگزاری آزمون های هدفمند، طراحی سوالات استاندارد و با کیفیت، تاثیر بسزایی در موفقیت و پیشرفت تحصیلی دانش آموزان داشته باشد.
خوشبختانه این مهم با کسب رتبه های برتر و تک رقمی در کنکور سراسری و همچنین پذیرفته شدن دانش آموزان در آزمونهای ورودی مدارس تیزهوشان و مدارس خاص، تا حدود زیادی محقق شده است.

بیشتر بدانید...