# معرفی #
میکروبیولوژی یا میکروبشناسی دانشی است که درباره میکروارگانیسمها یا جانداران بسیار ریز بحث و گفتگو میکند. جاندارانی که در میکروبیولوژی بیشتر بررسی میشوند، شامل باکتریها، ویروسها، قارچ و تکسلولیها یا پروتوزوآها میباشد. مطالعه چرخه رشد و تکثیر میکروارگانیسمهای بیماریزا به منظور مبارزه با آنها و مطالعه میکروارگانیسمهای مفید در تولید مواد غذایی و داروهای پزشکی و دامپزشکی از دیگر مباحث مورد بحث در رشته میکروبیولوژی است.
امروزه رشتهی کارشناسی میکروبیولوژی با بسیاری از رشتههای دیگر نظیر ژنتیک، پزشکی، زیستشناسی سلولی، انگلشناسی، قارچشناسی پزشکی و بیوشیمی ارتباطی نزدیک و تنگاتنگ یافته است.
# تواناییها و مهارتهای لازم #
صبر و پشتکار فراوان، دقت، حافظهی قوی در به خاطر سپردن دروس (شیمی، زیست، فیزیک و ریاضی)، علاقه به کارهای آزمایشگاهی و اشراف نسبتا خوب به زبان انگلیسی از جمله عوامل لازم برای موفقیت در این رشته هستند.
# مقاطع بالاتر تحصیلی #
این رشته در مقطع کارشناسیارشد در یک گرایش تحت عنوان (زیستشناسی گرایش میکروبیولوژی) ارائه میشود.
# کاربرد این رشته و وضعیت بازار کار #
بازار کار در این رشته گسترده میباشد. کارشناسان میکروبیولوژی در پژوهشگاه نفت برای تحقیق بر روی میکروبهای نفتخوار یا گوگردزدایی، در بخش صنایع غذایی در کارخانههای کنسروسازی و کمپوتسازی و در صنایع بهداشتی مشغول به کار هستند. تهیه لوازم آزمایشگاهی مورد نیاز در این گرایش یکی از شغلهایی است که بعضی جذب آن میشوند. مؤسسه استاندارد یا آزمایشگاههای کارخانجات تهیه مواد بهداشتی و غذایی برای تشخیص کیفیت و سلامت این مواد از نظر عدم آلودگی میکروبی، مراکز تهیه مواد دارویی مانند تهیه آنتی بیوتیکها و بالاخره کارخانجات تهیه اسیدها مانند اسید بوتریک و اسید استیک و حلالها مانند الکل و استون و مراکز تهیه واکسن مانند مؤسسه رازی، انستیتوپاستور ایران و آزمایشگاههای تشخیص طبی نیز میتوانند مراکز جذب فارغالتحصیلان این گرایش باشند.
ردیف |
نام دانشگاه |
شهر |
1 |
دانشگاه اصفهان |
اصفهان |
2 |
دانشگاه الزهرا |
تهران |
3 |
دانشگاه تهران |
تهران |
4 |
دانشگاه غیرانتفاعی علم و هنر یزد |
یزد |
5 |
دانشگاه مازندران |
بابلسر |
6 |
دانشگاه شهید بهشتی |
تهران |
7 |
دانشگاه ملایر |
ملایر |
8 |
دانشگاه مراغه |
مراغه |