به گزارش خبرگزاری فارس، ایرج حریرچی قائم مقام وزیر بهداشت در برنامه گفتوگوی ویژه خبری سیما با اشاره به اهمیت توجه پنج ضلع خانواده، جامعه، مدرسه، وزارت بهداشت و وزارت آموزش و پرورش به موضوع سلامت دانشآموزان، اظهار داشت: متاسفانه مصرف چربی، نمک و شیرینی باعث عدم تحرک شده است که این روند در کل جامعه وجود دارد و ما با پدیده غربی شدن روبهرو هستیم.
وی ادامه داد: حدود 27.5 درصد دانشآموزان و نوجوانان غذای غیرمفید میخورند و 25 درصد آنها نیز هر هفته نوشابه مصرف میکنند؛ ضمن اینکه 15.5 درصد دانشآموزان هر هفته فستفود خورده و 11.5 درصد آنها نیز به صورت روزانه فستفود مصرف میکنند.
*68 درصد دانشآموزان روزانه سبزیجات تازه مصرف نمیکنند/توزیع 400 میلیون شیر در مدارس
قائم مقام وزیر بهداشت یادآور شد: 60 درصد دانشآموزان به صورت روزانه شیر مصرف نمیکنند؛ ضمن اینکه در سال گذشته 400 میلیون پاکت شیر در مدارس توزیع شده است که 25 عدد به هر دانشآموز شیر داده شده است، اما این در حالی است که 60 درصد دانشآموزان روزانه شیر مصرف نکرده و 68 درصد آنها نیز به صورت روزانه سبزیجات تازه مصرف نمیکنند.
*40 درصد دانشآموزان هر روز میوه نمیخورند
حریرچی با بیان اینکه 40 درصد دانشآموزان هر روز میوه مصرف نمیکنند، گفت: 21 درصد دانشآموزان یعنی از هر پنج دانشآموز، یک دانشآموز بدون چشیدن غذا، نمک اضافی مصرف میکنند و 27.5 درصد دانشاموزان نیز به دلیل مصرف چربی، دارای تریگلیسیرد بالا هستند؛ ضمن اینکه 28 درصد چربی مفید دانشآموزان پایین است.
وی با بیان اینکه 86 درصد مادران دانشآموزان خانهدار هستند، گفت: 21.5 درصد دانشآموزان اضافه وزن داشته یا چاق هستند که این عدد شامل 9.4 درصد اضافه وزن و 11.4 درصد نیز چاقی است که شیوع این میزان در شهرها دو برابر دانشآموزان در روستاهاست.
*21 دصد دانشآموزان چاقی شکمی دارند
قائم مقام وزیر بهداشت با اشاره به اینکه 21 درصد دانشآموزان چاقی شکمی دارند، گفت: 37.9 درصد دانشآموزان روغن جامد هیدروژنه و 37.4 درصد نیز روغن مایع هیدروژنه مصرف میکنند که این آمار بر اساس پرسشهای فردی از دانشآموزان و با همکاری آموزش و پرورش صورت گرفته است.
* 3.6 درصد دانشآموزان در تمام روزهای هفته صبحانه مصرف نمیکنند
حریرچی از مصرف نکردن 3.6 درصد دانشآموزان از صبحانه در تمام روزهای هفته خبر داد و افزود: در خصوص فضای ورزشی مدارس در طی سه سال گذشته آمارها بهبود پیدا کرده است و حرکت رو به جلو بوده است.
وی ابراز داشت: در چهار دوره، یعنی در اول ابتدایی، چهارم ابتدایی و پایه اول متوسطه اول و دوم دانشآموزان را مورد معاینه قرار دادهایم که طی این چهار مرحله، یک میلیون و 270 هزار دانشآموز پایه اول ابتدایی معاینه شدهاند و حدود 4.5 میلیون دانشآموز نیز در کل این دورهها مورد معاینه قرار گرفتند.
*1.5درصد دانشآموزان قبل از ورود به مدرسه دچار اختلال شنوایی هستند
قائم مقام وزیر بهداشت گفت: براساس معاینات انجام شده، یک و نیم درصد دانشآموزان قبل از ورود به مدارس دچار اختلالات شنوایی و 2.5 درصد آنها نیز دچار اختلال بینایی هستند؛ ضمن اینکه یک میلیون و 270 هزار دانشآموز نیز به عنوان سفیر سلامت دانشآموزی با همکاری آموزش و پرورش و به مدت 16 ساعت برای هر دانشآموز، آموزشهای مربوط به بهداشت را فرا گرفتند.
حریرچی خاطرنشان کرد: برای سلامتی دانشآموزان چهار مرتبه با پوشش 83 درصدی و 7 میلیون بار در هر دوره، «وارنیش فلوراید» انجام شد و یک میلیون و 800 هزار دانشآموز را «فیشرسیلندر» کردهایم.
وی اضافه کرد: از سال 91 تا 95 شاخص دندان پوسیده، خراب و کشیده دانشآموزان از 2.9 درصد به 1.84 درصد کاهش یافته است و دانشآموزان فاقد مشکل دندان، از 8 درصد به 15 درصد رسیده است.
*90 درصد دانشآموزان روستایی به پرونده الکترونیکی متصل هستند
به گزارش فارس، قائم مقام وزیر بهداشت با اشاره به محدودیت استخدام نیروهای بهداشت در وزارت بهداشت و آموزش و پرورش تصریح کرد: در حال حاضر برای تمام ردههای سنی، بستههای متفاوتی را طراحی کردهایم و هر دانشآموز در چهار مقطع تحصیلی به پرونده الکترونیکی سلامت متصل شده است که این موضوع در سطح روستاها بیش از 90 درصد پیشرفت داشته است و در تهران این پیشرفت کمتر است.
*72 میلیون نفر از مردم دارای پرونده الکترونیکی سلامت هستند
حریرچی با بیان اینکه در سطح شهرها مراقبین سلامت و در روستاها نیروهای بهورز در خصوص موضوع بهداشت دانشآموزان فعالیت میکنند، بیان داشت: در حال حاضر 72 میلیون نفر دارای پرونده الکترونیکی هستند و 34 میلیون و 500 هزار خدمت را به این افراد ارائه کردهایم.
وی با اشاره به 123 هزار بازدید ناظران بهداشت از مدارس کشور در سال گذشته تصریح کرد: در مناطق شهری، سرویسهای بهداشتی مورد تایید وزارت بهداشت از 75 درصد به 85 درصد رسیده است و در مناطق روستایی نیز این میزان از 55 درصد به 63 درصد در یک سال گذشته رسیده است.
قائم مقام وزیر بهداشت از صرف اعتباری برابر با 500 میلیارد تومان در این خصوص خبر داد و گفت: 1.2 درصد دانشآموزان نیاز به درمان حرکتی دارند.
حریرچی با اشاره به مشکلات اسکلتی و قامتی دانشآموزان عنوان کرد: براساس تحقیقی که انجام دادهایم، 3 عارضه اصلی شامل؛ «قوز پشتی»، «زانوی پرانتزی» و «زانوی ضربدری» در دانشآموزان وجود دارد که در این سه گروه 1.2 درصد دانشآموزان نیازمند حرکات جبرانی و درمان هستند.
وی با اشاره به کمخونی دانشآموزان دختر و کمبود ویتامین D در دانشآموزان پسر و دختر، افزود: برای 2 میلیون و 300 هزار دانشآموز دختر دبیرستانی در سال گذشته 16 مرتبه مکمل آهن توزیع شده است؛ ضمن اینکه برای دختران دانشآموز و نیز دانشآموزان پسر از سال 95، 5 میلیون مرتبه و هر بار یک بار مکمل 50 هزار واحدی «ویتامین D» توزیع شده است.
قائم مقام وزیر بهداشت گفت: سن شروع سیگار کشیدن در کشور در سالهای گذشته رو به پایین آمدن بوده است، اما در چهار سال گذشته شروع مصرف سیگار کاهش یافته است، اما باید اعلام کنم مصرف قلیان به صورت خانوادگی موضوع مهمی است که تبعات خطرناکی دارد.
*در 2.5 درصد مدارس سوسیس، کالباس و نوشابه توزیع شده است
حریرچی با بیان اینکه 89 هزار بازدید از پایگاههای تغذیه دانشآموزان در مدارس صورت گرفته است، خاطرنشان کرد: در 2.5 درصد این پایگاههای مدارس سوسیس، کالباس و نوشابه توزیع شده است.
وی با اشاره به اینکه تعداد مواد غذایی استاندارد دانشآموزان در مدارس را به عدد 20 رساندهایم، یادآور شد: توزیع موارد شامل؛ «چیپس»، «یخمک»، «دوغ گازدار»، «سوسیس»، «کالباس»، «لواشک»، «آلو»، «آلوچه»، «آبنبات چسبان»، «فلافل،» «سمبوسه»، «اشترادول گوشتی»، «پیراشکی» و «دونات» در مدارس ممنوع است.
قائم مقام وزیر بهداشت با اشاره به مواد غذایی مجاز دانشآموزان متذکر شد: مصرف غذاهایی مانند «خشکبار»، «خرما»، «انواع مغزها»، «شیر و فراوردههای آن»، «میوه»، «بیسکوئیت بدون کرم» و «لقمه سالم» در مدارس مجاز است.