به گزارش خبرگزاری تسنیم، علی زرافشان در برنامه تلویزیونی پرسشگر درباره سابقه بررسی و تصویب طرح حذف آزمون ورودی مدارس خاص گفت: این موضوع و آسیبهای ناشی از آن دائما در دولت یازدهم مطرح بوده است. ما معمولا از سوی نهادهای بیرونی نیز مورد سوال واقع میشدیم که چرا وقتی پای مقابله با شبه کنکورها و موسسات کنکور پیش میآید آموزش و پرورش جلوی آسیبهای داخلی را نمیگیرد؟ در حالی که مطالبه جدی در سند تحول مبنی بر فراهم کردن این است که زمینه تربیت همه جانبه را در دوره آموزش عمومی بویژه در دوره ابتدایی فراهم کنیم.
معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش با اشاره به مراحل تربیت در سند تحول بنیادین گفت: تربیت همه جانبه از دوره ابتدایی شروع میشود و در دوره اول متوسطه بر فراهم شدن زمینه پرورش استعدادهای فردی و امکان انتخابهای مختلف و بکارگیری آن در موقعیتهای فردی برای شناسایی هویتهای ویژه در سند تحول تاکید میشود.
زرافشان با اشاره به اینکه 350 هزار داوطلب آزمون ورودی مدارس نمونه دولتی داشتیم که 50 هزار نفر پذیرفته میشدند، گفت: یعنی از هر هفت نفر یک نفر به مدارس نمونه دولتی راه مییافت که رقابت بسیار نفسگیری بوده و از کنکور سراسری دشوارتر است.
وی ادامه داد: 220 تا 250 هزار نفر نیز در آزمون مدارس تیزهوشان شرکت میکردند که 15 هزار نفر پذیرفته میشدند یعنی از هر 15 نفر یک نفر وارد میشد. این فضا در مدارس ابتدایی از فضای تربیتی غنی و شاداب به فضای یک بعدی، حافظه محور و با جهت گیری آموزشی و تستهای چهار گزینهای تبدیل شده بود و محیطی پراسترس برای دانش آموز، کادر مدرسه و خانوادهها بود.
معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه ما همزمان دو سیاست کاهش جمعیت و حذف آزمونها را از چهار سال گذشته پیگیری کردیم عنوان کرد: بند اول مصوبه اخیر در امتداد ارزشیابی توصیفی که اولین گام کاهش استرس بود بر دیگر روشهای شناسایی و هدایت استعدادها تاکید دارد. آموزش و پرورش باید با استفاده از ظرفیتهای طرح شهاب در دو گروه روشهای درون مدرسهای و برون مدرسهای زمینه شناسایی و استعداد بچهها را فراهم کند.
زرافشان ادامه داد: در بند دوم مصوبه اخیر به حذف آزمونها در پایه ششم برای مدارس نمونه دولتی، استعدادهای درخشان و هر مدرسه دیگری که آزمون دارد از جمله برخی مدارس هیئت امنایی، مدارس ماندگار و برخی مدارس غیردولتی اشاره شده و بند سوم ممنوعیت بهکارگیری جزوات کمک آموزشی در دوره ابتدایی است.
وی با تاکید بر اینکه ما به دنبال تعمیم و عمومیت بخشی و تنوع بخشی به سمپاد هستیم و به دنبال ترحیم سمپاد نیستیم گفت: در سال 1390 بنیاد ملی نخبگان پژوهشی را سفارش داد که در آن گزارش کلید مسئله این بود که در حوزه توجه به استعدادها تک حوزهای شدهایم و فقط به یک نوع استعداد توجه داریم و با تک روش آزمون غربالگری میکنیم. در حالی که ما باید به تنوع استعدادها توجه و از تنوع روشها برای شناسایی آنها استفاده کنیم. یکی از روشها برگزاری جشنوارهها و مسابقات یا جهش تحصیلی است. 16،17 روش در دنیا مطرح است که یکی از آنها جداسازی است ما روشهای دیگر را هم در دست بررسی داریم.
معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش با بیان اینکه آموزش و پرورش چندین سال است شناسایی و بررسی روشهای متنوع را برای شناسایی استعدادهای جدید راشروع کرده است، گفت: همزمان پیشنهادی برای احیای سازمان استعدادهای درخشان از بنیاد ملی نخبگان داریم ما به سازمانی قوی برای ساماندهی تنوع استعدادها نیاز داریم که بتواند به درستی سیاستگذاری و مدیریت کند.
زرافشان افزود: امروز در جشنواره جوان خوارزمی بخشی عمدهای از جوایز را دانش آموزان فنی و حرفهای از آن خود میکنند در حالی که هنرستانیها قبلا تیزهوش تلقی نمیشدند اما امروز فهمیدهایم اینها پنجههای قدرتاند.
وی با تاکید بر اینکه به دنبال پاسخگویی به استحقاقها و استعدادها هستیم درباره ممنوعیت برگزاری آزمون ورودی مدارس غیردولتی خاص نیز اظهار کرد: قرار شده آنها هم آزمون نداشته باشند؛ هفته آینده جلسهای با مدیران برخی از مدیران این مدارس برای انتخاب روشهای جایگزین آزمون برگزار میشود. مصوبه اخیر یک بسته است که ابعاد مختلفی دارد و ابعاد مختلف آن را مدیریت میکنیم. ممنوعیتی که برای برخی فعالیتها ایجاد شده مربوط به کل مدارس میشود.
معاون آموزش متوسطه وزارت آموزش و پرورش درباره وضعیت دانش آموزان فعلی دوره اول متوسطه سمپاد گفت: طبق مصوبه در یک فرآیند سه ساله دانش آموزانی که فعلا در این مدارساند ادامه تحصیل میدهند تا دوره تحصیلی شان به پایان برسد.
وی درباره نحوه ادامه فعالیت این مدارس پس از این دوره سه ساله نیز عنوان کرد: دراین باره هم در جلسات آتی بحث خواهیم داشت. تا کنون سه روش پیشنهاد شده است. یکی از پیشنهادات این است که این مدارس تا دوسال دیگر فعال هستند و بعد از دوسال تبدیل به مدرسه عادی دولتی میشوند. یکی از پیشنهادات نیز این است که هر دو مدرسه سمپاد ادغام و یک فضا خالی و مدرسه دولتی شود. یکی از راه حلها نیز اداره هیئت امنایی است.
زرافشان درباره آزمون ورودی پایه نهم مدارس سمپاد نیز اظهار کرد: اقدامی را در دست داریم که به کاهش استرس و تنش در این دوره نیز کمک کنیم. اردیبهشت ماه هر سال آزمون تیزهوشان و اواخر خرداد آزمون نمونه دولتی برگزار میشود. از آنجا که جامعه مخاطبان مشترک هستند، برای کاهش و یکباره کردن استرسها توافق کردیم برگزاری آزمون یک بار و به صورت مشترک برگزار شود.
وی در پاسخ به پرسشی درباره علت تعجیل در اعلام این مصوبه در سال جاری و در دو ماه مانده به آزمون مدارس تیزهوشان گفت: عجلهای نبوده و از چهار سال قبل مطرح بوده است و آقای بطحایی از مرداد که به وزارتخانه آمد در اولین گفت و گوها در این باره سخن گفتند و آقای دانش آشیانی هم یکی از چالشهای اصلی را انحراف از مسیر ارزشیابی میدانست. تصمیمگیری در این زمان اتفاق افتاده و مسیری یک ساله برای آن طی شده است.