پاسخ به ۱۰ سؤال دانش آموزان درباره انتخاب رشته تحصیلی


پاسخ به ۱۰ سؤال دانش‌آموزان درباره انتخاب رشته تحصیلی

فرآیند انتخاب رشته تحصیلی دانش‌آموزان آغاز شده است در این گزارش به تعدادی از سؤالات دانش‌آموزان درباره نحوه انتخاب رشته توضیح داده شده است.

به گزارش خبرنگار اجتماعی خبرگزاری تسنیم، روند هدایت تحصیلی دانش‌آموزان از روز دوشنبه 23 تیرماه آغاز شد، بعضی مدارس به دانشآموزان اعلام کرده‌اند برای دریافت فرم هدایت تحصیلی به صورت حضوری مراجعه کنند البته طبق اعلام وزارت آموزش و پرورش، فرم هدایت تحصیلی دانش‌آموزان از طریق سامانه همگام به شکل اینترنتی قابل دریافت است و نیازی به مراجعه حضوری نیست.

در این گزارش سعی کردیم برخی اطلاعات مورد نیاز برای انتخاب رشته دانش‌آموزان را ارائه دهیم:

ملاک انتخاب رشته و ثبت‌نام دانش‌آموزان تنها براساس ظرفیت منطقه و عملکرد تحصیلی "نمرات" آنهاست، نمرات پایه هفتم و هشتم در فرایند انتخاب رشته ضریب 1 و نمرات پایه نهم ضریب 3 دارد.

رشته‌های ریاضی و معارف اسلامی در شاخه نظری و رشته‌های شاخه کاردانش با اولویت "الف" برای هدایت تحصیلی دانش‌آموزان درنظر گرفته می‌شود؛ منظور از اولویت "الف" این است اگر دانش آموزی کف نمره کتبی مورد نظر برای ورود به رشته را کسب کند بدون درنظرگرفتن ظرفیت منطقه می‌تواند در رشته دلخواه خود ثبت نام کند.

ثبت‌نام دانش‌‌آموزان بدون  توجه به اولویت‌ها در مدارس غیر دولتی!

با وجود تلاش آموزش و پرورش برای رعایت فرآیند توسعه متوازن و اعمال محدودیت برای ثبت‌نام دانش‌آموزان در مدارس دولتی با لحاظ کردن اولویت "الف" و "ب " و محدوده بندی جغرافیایی مدارس، اما تمام دانش‌آموزان دارای اولویت الف و ب در صورت دارا بودن شرایط خاص مدارس غیر دولتی می‌توانند بدون هیچ محدودیت زمانی نسبت به ثبت‌نام در زمینه رشته مورد نظر خود اقدام کنند.

در ادامه به تعدادی از سوالات دانش‌آموزان درباره فرایند هدایت تحصیلی و انتخاب رشته توضیح داده می‌شود:

1.فرم شماره 6 و 7 هدایت تحصیلی چه تفاوتی دارند؟

فرم شماره 6 ویژه فعالیت‌های مشاوره‌ای است که دانش‌آموز در طول سال تحصیلی با ورود به سامانه همگام تکمیل کرده و جنبه هدایت و راهنمایی دارد این فرم شامل آزمون‌های مشاوره‌ای (رغبت و توانایی) و نظر دبیران دروس مختلف، نظر مشاور، دانش‌آموز و خانواده درباره رشته تحصیلی است. فرم شماره 7 در خصوص سوابق تحصیلی دانش آموز در پایه هفتم و  هشتم با ضریب یک و پایه نهم با ضریب 3 است.

2.چگونه متوجه شویم که شرایط ورود به رشته مورد علاقه را کسب کرده‌ایم؟

در صورتی که رشته مورد علاقه شما در فرم شماره 7 در ردیف اولویت دانش‌آموز برای ثبت نام درج شده باشد یعنی شرایط ورود به آن رشته را کسب کرده‌اید البته باید توانایی ادامه تحصیل در رشته مورد علاقه را نیز داشته باشیم به عنوان مثال دانش آموزی علاقه به رشته مکانیک خودرو دارد ولی از نظر جسمانی و توانایی ذهنی ضعیف است اما حداقل نمره در درس ریاضی و علوم را کسب کرده است برای اطلاعات بیشتر باید به مشاور مدرسه مراجعه کنید.

3.کلاس نهم هستم چگونه رشته تحصیلی خود را انتخاب کنم؟

با توجه به فرم شماره 6 و اولویت‌های تعیین شده به ترتیب از اولویت اول تا 12 می‌توانید در صورت علاقه و کسب نمره بالا در رشته مورد نظرتان ادامه تحصیل دهید. به عنوان مثال در فرم شماره 6 اولویت دانش‌آموز رشته ریاضی است در صورتی که در فرم شماره 7 نیز در درس‌های مرتبط با این رشته "ریاضی و علوم" بالاترین نمره را در مقایسه با سایر درس‌های دیگر کسب کرده باشد و به درس ریاضی هم علاقه دارد می‌تواند در این رشته ادامه تحصیل دهد.

4.فرق رشته های شاخه کاردانش با فنی و حرفه ای چیست؟

فارغ التحصیلان دو شاخه دیپلم متوسطه دریافت می‌کنند و امکان ادامه تحصیل در مقاطع بالاتر را خواهند داشت هر دو رشته روی مباحث علمی و فنی تمرکز دارد اما تعداد واحدهای عملی کاردانش بیشتر از فنی و حرفه ای است.

شرایط ورود به شاخه فنی‌وحرفه‌ای دشوارتر از کاردانش

شرط ورود و تحصیل در شاخه فنی و حرفه‌ای از کاردانش دشوارتر است و این امر به دلیل وجود واحدهای درسی تئوری در شاخه فنی و حرفه‌ای است.

فارغ التحصیلان رشته کاردانش سریعتر جذب کار می‌شوند چرا که در رشته‌های کاردانش دانش‌آموزان به صورت عملی مهارتی می‌آموزند و پس از اخذ مدرک دیپلم می‌توانند مسئولیت شغلی را برعهده بگیرند اما در رشته‌های فنی و حرفه‌ای دانش‌آموزان پس از گرفتن دیپلم و در پایان دوره کاردانی به عنوان تکنسین وارد بازار کار می‌شوند.

شاخه کاردانش به دلیل آنکه دروس عملی بیشتری دارد تعداد رشته‌های بیشتری را شامل می‌شود به طوری که در این شاخه بیش از 150 رشته ارائه می‌شود درحالیکه در رشته فنی و حرفه‌ای حدود 40 زیررشته موجود است.

ساعات حضور در مدرسه برای دانش‌آموزان فنی و حرفه‌ای بیشتر است همچنین در بیشتر مدارس کاردانش سختگیری زیادی روی دانش‌آموزان وجود ندارد.

تمرکز رشته‌های فنی و حرفه‌ای بر مباحث ریاضی و محاسباتی

دروس این دو شاخه کاملا با یکدیگر متفاوت هستند در شاخه فنی و حرفه‌ای بیشتر روی دروس و مباحث ریاضی و محاسباتی تمرکز می‌شود ولی در شاخه کاردانش هدف یادگرفتن علم به صورت عملی است.

5. شرایط ورود به رشته دلخواه را کسب نکرده‌ام چه کار کنم؟

شما می‌توانید با مراجعه به مشاور مدرسه و بررسی علل کسری نمره درس یا درس‌های مورد نظر در رشته دلخواه و تکمیل فرم انتخاب رشته در شهریور ماه در امتحان تعیین رشته مجدد شرکت کنید البته وجود ظرفیت ورود به رشته دلخواه هم باید بررسی شود.

ممکن است کسری نمره درس یا دروس رشته دلخواه را در امتحان تعیین رشته کسب کنید ولی ظرفیت رشته مورد نظر تکمیل شده باشد.

6.منظور از درج واژه الف یا ب در اولویت دانش‌آموز برای ثبت‌نام چیست؟

درج گزینه الف یا ب به منزله این مفهوم است که در ثبت‌نام ابتدا دانش‌آموزانی که اولویت الف هستند ثبت‌نام کنند و بعد از آنها نوبت دانش‌آموزان دارای اولویت ب است. البته ممکن است با ثبت‌نام دانش آموزان اولویت الف ظرفیت آن مدرسه یا منطقه تکمیل شود.

امتحان تعیین رشته مجدد در شهریور

7.من در نظر داشتم در رشته علوم تجربی ادامه تحصیل دهم ولی در فرم شماره 6 و 7 هاشور خورده است برای ادامه تحصیل در این رشته چکار باید کنم؟

شما می‌توانید شهریورماه در امتحان تعیین رشته دروس مرتبط با رشته (درس علوم یا ریاضی) شرکت کرده و نمره مورد نظر را کسب کنید البته باید با مشاور مدرسه صحبت کنید تا متوجه شوید که نمره شما در کدام یک از این درس‌ها کسری دارد درس علوم یا ریاضی یا هر دو درس و چه نمره‌ای در شهریور ماه باید کسب کنید.

8. می‌خواهم در رشته ریاضی فیزیک ادامه تحصیل بدهم ولی در اولویت دانش‌آموز برای ثبت‌نام هاشور خورده است آیا می‌توانم در مدرسه غیر دولتی ادامه تحصیل دهم؟

اگر در رشته دلخواه شما یا هر رشته دیگری در ردیف اولویت دانش‌آموز برای ثبت‌نام هاشور خورده باشد باید در امتحان تعیین رشته در شهریور ماه شرکت کرده و در درس یا دروس مرتبط با رشته، نمره مورد نظر برای ورود به رشته دلخواه خود را کسب کنید.

مدارس غیر دولتی بدون توجه به اولویت الف یا ب ثبت‌نام می‌کنند!

 دانش‌آموزانی که علاقه‌مند هستند در مدارس غیر دولتی ثبت نام کنند همانند دانش‌آموزان مدارس دولتی باید در امتحان تعیین رشته شرکت کنند ولی در مورد مدارس غیر دولتی اولویت زمانبندی ثبت نام یعنی الف یا ب اجرا نمی‌شود.

9.ثبت‌نام در مدارس نمونه دولتی یا شاهد چگونه است؟

ثبت‌نام در مدارس نمونه دولتی، شاهد و سمپاد تابع قوانین و ضوابط خاص خودش است ولی دانش‌آموز باید شرایط رشته دلخواه را در فرم شماره 6و 7 کسب کرده باشد یا تابستان در امتحان تعیین رشته شرکت و شرایط ورود به رشته‌ای که قرار است در مدارس نمونه دولتی، شاهد یا سمپاد ادامه تحصیل دهد را کسب کند.

رشته نیاوردید به کاردانش و فنی‌وحرفه‌ای بروید

10.من پایه نهم را قبول شده‌ام ولی در فرم شماره 6و 7 هدایت تحصیلی هیچ شاخه یا رشته‌ای را کسب نکرده ام باید چکار کنم؟

برای ادامه تحصیل شما دو راه وجود دارد، نخست در صورت علاقه به رشته کاردانش یا فنی و حرفه‌ای می‌توانید با مراجعه به مشاور مدرسه و منطقه محل تحصیل نمونه برگ وضعیت هدایت تحصیلی در شرایط خاص را تکمیل کنید و در صورت وجود ظرفیت در یکی از شاخه‌ها و رشته‌های تحصیلی در شاخه کاردانش یا فنی و حرفه‌ای تحصیل کنید.

راه دوم این است درصورت عدم علاقه به رشته کاردانش و فنی و حرفه‌ای یا عدم وجود ظرفیت می‌توانید در امتحان تعیین رشته شاخه نظری یکی از رشته‌های انسانی، تجربی، ریاضی و معارف اسلامی در شهریورماه شرکت کرده و شرایط ورود به رشته دلخواه را کسب کنید البته به شرط وجود ظرفیت در آن رشته در شهریور ماه؛ در نهایت شما در یکی از رشته‌های فوق ادامه تحصیل می‌دهید.

منیع: تسنیم