روز آزمون


روز آزمون

امروز همان روز موعد است. نکاتی را در ادامه می خوانید، ممکن است به نظرتان ساده ، پیش پا افتاده و یا تکراری بیاید اما رعایت آنها مهم و موثر است پس در فرصت مناسب و با آرامش کامل این موارد را مطالعه کنید.

1-پس از بیدار شدن از خواب، دوش بگیرید تا هوشیار تر شوید اگر هم صبح  این کار را نمی توانید انجام دهید حتما شب قبل دوش بگیرید.

دانش آموز: زیر دوش ی دهن آواز هم بخونید تا سرحال تر بشید!!

2- خوردن صبحانه ی کامل را فراموش نکنید. شما چهار ساعت در جلسه ی آزمون خواهید بود. از این رو به انرژی کافی نیاز دارید. از طرفی با خوردن صبحانه و بالا رفتن قند خونتان سریع تر به نقطه ی اوج هوشیاری می رسید.

3- از خوردن خوراکی های سنگین مانند کله پاچه و عدسی اجتناب کنید. اگر دستگاه گوارش شما به برخی خوراکی ها مانند شیر و تخم مرغ سازگار نیست از آنها صرفه نظر کنید.

4- قبل از خروج از منزل مطمئن باشید وسایل ضروری مانند کارت ورود به جلسه، ساعت مچی عقربه دار، دو عدد مداد، تراش و پاک کن، ماسک سه لایه جراحی و... را همراه خود دارید. در ضمن توجه داشته باشید کارت ورود به جلسه ی خود را از همان منزل سمت چپ بدنتان به وسیه گیره نصب کنید تا نخواهید در محل آزمون وقتتان بابت این مسئله گرفته شود.

 

دانش آموز: منم میخوام چند نکته راجع به ساعت بگم:

اولا ساعت ببر تا هی از مراقب ها نپرسی آقا یا خانم ساعت چنده و تمرکز همه را به هم بریزی، مردم آزاری حدی داره، جایی داره!

دوما ساعت می بری، مراقب باتری اون هم باش. اگه باتری ضعیف باشه، بیحال جلو میره و ساعتتون عقب میفته.

سوما: با خودت ساعت مچی ببر نه ساعت رومیزی.

چهارما: مواظب باش ساعت رو کوک نکنی، تو جلسه زنگ بزنه، اعصاب همه رو  بریزی بهم!!

در ضمن یک توصیه ی دیگر،صدبار وسایلت رو چک نکن!! وسواسی!!

5- اینکه آدمی به جایی که می خواهد برود چه روحیه ای دارد، مهم است. در سازگاری و انطباق او با شرایط تاثیر می گذارد. اگر احساس می کنید به مهمانی می روید نه به جبهه ی جنگ، روحیه ی دیگری خواهید داشت ، مثبت می شوید و آماده ی کنار آمدن با مشکلات!  به سر و وضعتان برسید، عطری بزنید، سرتان را بالا نگه دارید و آماده ی رفتن شوید.

6- با لباس راحت و خنک به جلسه ی آزمون بروید. کفشی راحت بپوشید، این موضوع اهمیت دارد.

دانش آموز: مامانم برام یه شلوار کردی با دمپایی نو خریده!!

7- یک بطری آب نیمه فریز شده به همراه دو یا سه عدد خرما یا شکلات برای جلسه کافی است، آنها را به همراه داشته باشید. با توجه به شرابط امسال موارد ذکرشده را حتما از خانه ببرید و به هیچ عنوان وسایل خود را روی زمین قرار ندهید.

دانش آموز: درسته گفته اند مغز گردو و فندق خیلی خوبه، مغزتو باز می کنه، حافظه رو قوی می کنه، ولی تو چند ساعت جلسه ی آزمون،IQ تون رو منفجر نمی کنه. اینقدر تنقلات نبر سرجلسه، مگه جلسه ی آجیل خورونه!!

به سوی جلسه ی آزمون

1-سعی کنید یک ساعت قبل از شروع آزمون در محل حوزه حاضر باشید. دقیقه نودی نباشید. نیم ساعت قبل از شروع آزمون درب جلسه بسته می شود یعنی ساعت 7 صبح، در نظر داشته باشید با توجه به شیوع کرونا و همان طور که در اطلاعیه سازمان سنجش آمده است درب حوزه های امتحانی از ساعت 6 و 30 دقیقه باز می شود تا ازدحام جمعیت جلوگیری شود پس حضور خود را به دقیقه پایانی موکول نکنید.

2- بردن وسایلی مانند تلفن همراه، ماشین حساب، کیف، کتاب و جزوه  به جلسه ی آزمون ممنوع است. حتی اگر هیچ استفاده ای از آنها نکنید. با وجودی که این موضوع را همه ی بچه ها می دانند ولی هر ساله گروهی آن را فراموش کرده و برای خود دردسر درست می کنند.

دانش آموز: من ماشین حسابمو داخل جورابم قایم می کنم!!بدون اون ریاضیم صفر درصد!! اما تلفن همراهم را همان داخل منزل می گذارم!!!

3- پس از رسیدن به حوزه امتحان، با کمک تابلوهای راهنما محل خود را پیدا کنید.

4- به محض استقرار، وضعیت فیزیکی مکان، صندلی و... را کنترل کنید. اگر مشکلی دارید، آن را با مراقبان در میان بگذارید و از آنها کمک بخواهید. خوشبختانه حوزه های مدارس بزرگ و دانشگاه ها وضعیت خوبی دارند. اما به هر شکل از قبل، خود را برای هر نوع مشکلی آماده سازید. نور یا صدای سیستم صوتی نامناسب، تردد زیاد مراقبان رفتن برق، تهویه ی نامناسب، صدای کولر و... هیچکدام از اینها توانایی و سوادتان را کم و زیاد نمی کنند. شما اطلاعات درسیتان را به همراه مغز خود به جلسه می آورید، با این چیزها اطلاعات شما جابه جا نمی شود و آسیب نمی بیند به شرط آنکه خیلی حساس نباشید.

دانش آموز: میگم به این رفقای مراقبتون کمی نصحیت کنید: بعضی هاشون خوبند، آرامش میدن. بعضی هاشون انقدر محکم هستند که انگار رییس پادگانند!!             بعضی ها  هم با کفش های چیسان پیسان راه میرند روی اعصاب ما!!  اما به قول شما چاره ای نیست نمیشه همه چی رو راست و ریست کرد.

5- به دستورالعمل های که از بلندگو پخش می شود به ویزه دستورالعمل های بهداشتی به دقت گوش دهید تا دچار سردرگمی نشوید.

6- در فاصله ی باقی مانده تا شروع آزمون با استفاده از تکنیک ((توجه گردانی)) یک خوراک فکری برای ذهنتان فراهم کنید، افکار و حواستان را به موضوعات دیگر متوجه کنید. برای مثال تعداد مراقبان را بشمارید، اعدا صد تا صفر را معکوس بشمارید. این تکنیک ها در کند کردن تنش ذهن و بدن معجزه می کند یا با استفاده از یک حرکت و فعالیت بدنی خود را به کاری مشغول کنید.

دانش آموز: غصه ی مامانی رو هم نخور رفیقم!! بیرون در حوزه نشسته داره برات دعا می خونه یا داره اختلاط می کنه، به فکر خودت باش!!

7-  با توجه به اینکه امسال باید دستور العمل های بهداشتی را رعایت کنید، حتما با ماسک 3 لایه جراحی سر جلسه حاضر باشید و به هیچ عنوان ماسک را بیرون نیاورید و علاوه بر ماسک حتما یک مایع یا ژل ضد عفونی کننده دست به همراه داشته باشید و در حین آزمون به صورت و چشمهای خود دست نزنید و در هنگام ورود به محیط آزمون از دست زدن به درها و دیوارها و نرده های راه پله ها و صندلی دیگران جدا خودداری کنید.

دانش آموز: ای وای پس کار من خراب شد من میخواستم تا قبل جلسه برم سراغ تک تک صندلی ها ببینم حریف هام کیا هستند و با دوستام قبل از جلسه بگیم و بخندیم!!

شروع آزمون

1-دفترچه ها در چهار مدل A،B،C  و D تنظیم شده اند و روی بسته ی پرسشنامه و پاسخ نامه، نام شما قیده شده است. این موضوع را کنترل کنید. در ضمن بررسی کنید تا اگر دفترچه احیانا اشکال چاپی داشت، در شروع کار برطرف شود.

2- به حالت متمرکز در صندلی بنشینید، سرتان را پایین بیندازید و کار خودتان را انجام دهید. کاری به دیگران نداشته باشید. نگاه کردن به برگه ی دیگران،                    صحبت کردن با اطرافیان، رد و بدل کردن وسایل، حرکات بیش از حد، اگر توسط عوامل اجرایی آزمون دیده شود، ممکن است بدون آنکه تذکر بگیرید و مطالع باشید در مورد شما گزارش تخلف یا تقلب داده شود. در کل نگاه کردن به دیگران باعث ایجاد تشویش و اضطراب در شما می شود.

3- گروهی از بچه ها به تصور آنکه پس از آزمون، نمره ی دروس خود را محاسبه کنند از پاسخنامه خود یادداشت بر می دارند، در حالی که این مورد توسط مراقبین به عنوان تقلب گزارش می شود.

4- ساعت اختتام دروس را که در منزل محاسبه کرده اید، بالای شروع هر درس بنویسید.

5- با توجه به محدودیت زمانی، بیشتر دواطلبان شتاب دارند تا هر چه سریعتر معلوماتشان را وارد پاسخنامه کنند. چند لحظه برای نحوه ی پاسخ دهی نقشه و برنامه بریزید و یکی از این برنامه ریزی ها این است که سوالات را به صورت تک به تک در پاسخنامه وارد کنید و دلیل آن این است که اگر بخواهیدگزینه ها را صفحه به صفحه یا درس به درس وارد پاسخنامه  کنید ممکن است به خاطر عجله گزینه ها را اشتباه بزنید.  به دیگران توجه نداشته باشید، نباید تصور کنید((همه دارند تند حل می کنند بغل دستی ام صفحه ی دوم رسیده؛ من هنوز صفحه اول هستم یا پاسخبرگ کناری پر شده اما مال من خالی است و...)) اینها تمرکزتان را بهم می ریزد و به جای دیگران به کار خودتان متمرکز شوید.

6- وجود اضطراب در شروع جلسه امری عادی است و به سراغ بسیاری از رتبه های برتر هم می آید. تفادت آدمها در این نیست که یکی مضطرب می شود  و دیگری نمی شود بلکه تفاوت در چگونگی برخورد با استرس و کنترل احساسات و نگرانی ها است. افراد توانمند این توانایی را دارند که خودشان را کنترل کنند و از این اضطراب عبور کنند  و گروهی هم که کنترل کمتری دارند، اسیر آن باقی می مانند اما من مطمئنم هستم هر کدام از شما دانش آموزان که این مطلب را مطالعه         می کنید یک فرد توانمند هستید. در ضمن تکنیک 5 تنفس عمیق 5 ثانیه ای را می توانید هرگاه سرجلسه نگران شدید انجام دهید.

 

7- از قبل ذهنتان را برای مواجه شدن با پرسش های دشوار در یک درس یا دروس ((عمومی و اختصاصی)) آماده سازید. تاکنون رسم بر آن بوده که سوالهای اولین درس آزمون عمومی و اختصاصی یعنی ادبیات و ریاضی کمی سخت تر طرح شوند اما هیچگاه نمی توان پیش بینی کرد. آماده باشید تا در جلسه ی آزمون دچار اشک و خشم و دستپاچگی نشوید. اگر سوال سخت باشد به خودتان و توانتان شک نکنید. سوال دشوار برای همه سخت است در این صورت ممکن است نمره و درصد شما پایین باشد ولی به علت سخت بودن سوال برای همه، نمره ترازتان پایین نخواهد بود.

دانش آموز: اگه سوال اول تا 75 رو نزدی، جانزنی ها!! مگه مشاور به تو نگفته که بعضی قسمت ها ی آزمون سخت تره؟ خب شاید اون قسمت ها همین جاست!!

8- اگر در یک درس خوب عمل نکردید، به اغما نروید. نمره ی شما از همه ی دروس به دست می آید. سعی کنید بر سایر دروس متمرکز شوید و برای آنها خوب عمل کنید.

دانش آموز: اگر نتونستید به هیچ سوالی جواب بدبد باز نگران نباشید و مشغول خوردن کیکتون بشید!!

9- اگر نتوانستید چند سوال را پی در پی بزنید نگران نشوید، توی دلتان خالی نشود. در هر درس معمولا 25 درصد سوالها آسان ، حدود 50 تا 60 درصد متوسط است. دستپاچه نشوید. و به هیچ عنوان از وسط درسی به درس دیگری نپرید و از سوالهای سخت بگذرید و به سراغ سوالهای دیگر بروید.

10- همه ی نکات مربوط به تکنیک(( تست زدن در جلسه ی آزمون)) را به کار بگیرید.

 

 

11- اگر تکنیک(( تست زدن در جلسه ی آزمون)) را به خوبی پیاده کنید. دچار کمبود وقت نمی شوید. به هر حال در نیمه های پاسخگویی به سوالهای هر درس، ساعت خود را با ساعت اختتام آن درس که بالای دفترچه نوشته اید کنترل کنید. فراموش نکنید هیچ کس مسئول اعلام وقت به شما نیست و خودتان باید مراقب آن باشید، اما لازم هم نیست که بیش از اندازه زمان را کنترل کنید.

12- از قبل ذهنیتی برای خودتان نسازید به نتایج کارتان فکر نکنید. بدون قضاوت و پیش بینی نتایج و نمره ی هر درس در جلسه ی آزمون شرکت کنید. نگویید (( من باید معارف را 100 بزنم.)) چون ممکن است سوالهای آن درس دشوار باشد و شیرازه ی ذهنتان در هم بریزد، یا فکر کنید سوالها حتما شبیه سالهای قبل است و مثلا گسسته یا شیمی یا  جامعه شناسی همیشه آسان است خب امسال نشد چی؟!

13- در میانه کار اگر خسته شدید برای یک الی دو دقیقه، تمام عضلات بدنتان را بکشید: درست مانند خمیازه کشیدن، کف پاهایتان را در امتداد ساق پا بکشید، دو دست خود را به سمت طرفین باز کنید، عضلات سینه را در امتداد  دو دست بکشید این فعالیت به مقدار قابل توحهی خستگی را رفع می کند. به جز این فعالیت شما می توانید در این چند دقیقه استراحت آب معدنی خنک، آبمیوه هلو یا شکلات میل کنید و یا به تنفس عمیق بپردازید. و هر 10 الی 15 دقیقه یک جرعه آب بنوشید.

دانش آموز: البته آبمیوه تون رو هم میل کردید، مراقب باشید پاکت آبمیوه رو روی میز نزارید تا تصادقا با اون تصادف کنید و پاسخنامه خودش رو خیس کنه ها!!

14- پاسخ هر سوال را مستقیم وارد پاسخنامه کنید. از این اشتباه کودکانه  که بعدا آنها را یک باره وارد کنید، جدا اجتناب کنید.

15- به هیچ عنوان نه تست هایی را که زدی و نه تست های نزده را نشمار و اصلا درصد نگیر.

16- اگر مبحثی را در درسی کنار گذاشته اید و نخوانده اید ولی  سوالات آن مبحث  را بخوانید شاید بلد باشید ودر صورتی که به قطعیت رسیدید جواب بدید

17- اگر وسط درسی خسته شدید از انتهای اون درس بزنید تا به اولش برسید. فقط مواظب باشید  جواب سوالات را اشتباه وارد پاسخبرگ نکنید.

18- پاسخبرگ خود را به هیچ عنوان خم یا تا نکنید چون با این کار ممکن است سوالات شما را دستگاه تصحیح نخواند.

پایان جلسه

1-در اوقات پایانی جلسه ی آزمون، ذهن شما خسته تر است، تمرکز و حافظه تان ضعیف تر می شود. بنابراین به پاسخ هایی که دادید، شک نکنید و آنها را دست کاری نکنید چون معمولا پاسخ دوم شما اشتباه از آب در می آید.

2- بابت اینکه به برخی تست ها پاسخ نداده اید یا در برخی دروس به انتظارات خود نرسیده اید، نگران نباشید: فراموش نکنید برای قبول شده در دانشگاه، نمره های متوسط هم کافی است حتی برای کسب رتبه ی بالا یا قبولی در رشته های پرطرفدار هم نیازی به 100 درصد جواب دادن نیست، در جلسه ی آزمون میانگین نمره های قبول شدگان را به خاطر بیاورید.

دانش آموز: درسته!! دوست من با 60 درصد تو درس های اختصاصی و 65 درصد دروس عمومی با سهمیه ی منطقه 1، برق تهران اونو گرفت!!

3- اگر وقت اضافی داشتید به سراغ مباحثی که مسلط نیستید نروید، تجربه نشان می دهد که بیشترین پاسخ های نادرست شما مروبط به همین مباحث خواهد بود.

4- اگر به یکباره متوجه شدید وقت آزمون در حال تمام شدن است ولی هنوز به پرسش های یک درس پاسخ نداده اید، بدون دستپاچگی تنها به سوالهای آسان آن درس پاسخ دهید. به سراغ سوالهای دشوار و وقت گیر نروید. چون در این شرایط امکان خطا و بی دقتی شما بیشتر است. از طرفی هر سوال صرف نظر از دشواری آن سه نمره دارد. پس چه نیازی است که برای گرفتن بیشترین نمره با سوالهای دشوار درگیر شوید.

پس از آزمون

پس از آزمون، دغدغه های فکری به آسانی شما را رها نمی کند، اما همه چیز تمام شده، دیگر کاری از دستتان بر نمی آید. عده ی کمی با لبخند یا تلخ خند، عده ای با بغض در گلو و گروهی هم مات و مبهوت از حوزه ی امتحان خارج می شوند. پدران و مادران با دیدن اولین دواطلب  به درب حوزه می آیند.  شما در پایان آزمون با خیالت راحت از حوزه  امتحان بیرون بیاید و حتما با روی گشاده و خنده بر لب به استقبال خانواده خود بروید.

 

 

 

 

((همیشه در اوج بمانید/ علیرضا هاشمی مشاور انگیزشی و تحصیلی))

منبع:بیابانگرد،اسماعیل ، روش های پیشگیری از افت تحصیلی، انتشارات سازمان انجمن اولیا و مربیان                               نویسنده: علیرضا هاشمی  با اقتباس از منبع