جمع بندی


هفته ی آخر: مرحله ی آخر جمع بندی

به آخرین روزهای درس خواندن تان نزدیک می شوید. اکنون به چیدن میوه و محصول کارتان فکر کنید و خود را برای شرکت در آزمونی که مدت ها به انتظارش بودید، آماده سازید.

دانش آموز: ای کاش! زلزله ی 9 ریشتری بیاد یه طوری که این کنکور بهم بخوره آخه من خوب نتونستم خودمو آماده کنم!

در هر وضعیت و حال و هوایی که باشید براساس توصیه های زیر خودتان را جمع و جور کنید.

آرامش و دیگر هیچ

1-مراقب روحیه ی خود باشید در این روزهای پایانی، تحت فشار عصبی زیادی قرار دارید این یک واقعیت است و نباید آن را انکار کرد. نگرانی ها و احساسات منفی به ذهنتان هیجوم می آورند. در این ایام بیشتر نقاط ضعف را می بینید، بدبین می شوید. حسرت و افسوس بابت درسهای خوانده نشده و کارهای انجام نشده،ناامیدی، عصبی بودن و..... این احساسات بیشتر به سراغتان می آید. در حالی که این ها نه تنها سواد و توان تان را بالا نمی برند، بلکه حضور ذهن، توانایی و سرعت عمل تان را کم می کنند.

می توانید با نگاهی مثبت تر این ایام را پشت سر بگذارید و بابت تلاش هایی که داشتید به خودتان افتخار کنید و آنها  را هیچگاه انکار نکنید و برای آنها ارزش قائل شوید. به جای کمبودها تا می توانید به کارهایی که انجام داده اید، فکر کنید و به جای شکست به موفقیت و پیروزی فکر کنید. سعی کنید خودتان باشید و آماده شوید تا در جلسه ی آزمون هر چه می دانید ارائه کنید و حداکثر ظرفیت علمی تان را نشان دهید، به هر حال این روزها نیز مانند روزهای دیگر می گذرد. فراموش نشود که مهمترین نیاز شما در این هفته استراحت کافی، آرامش، آرامش، آرامش و.... است.

2- استرس و اضطراب، سیستم ایمنی و عصبی شما را ضعیف می کند. در این روزهای گرم تابستان، نمونه های زیادی از دواطلبان دیده می شود که دچار لرز و سرما یا سرماخوردگی می شوند. مصرف قرص های ویتامین گروه B، قرص های جوشان ویتامینC، سیستم ایمنی و عصبی را تقویت می کند و هوشیاری و شادابی تان را افزایش می دهد به شرطی که در خوردن آنها زیاده روی نشود. ویتامین B به کاهش اضطرابتان کمک نمی کند بلکه برای مقابله با استرس موثر است.

3- استفاده ی به اندازه از خوراکی های سنتی مانند دم کرده های گل گاو زبان یا عرق بهار نارنج برای کسب آرامش موثرند آنها را دست کم نگیرید.

4- هر روز حدود یک ساعت به نرمش های سبک و ورزش های کم خطر مانند شنا رفتن در خانه، قدم زدن در طبیعت و طناب زدن بپردازید. از ورزش های پرتصادف و پرخطر مانند فوتبال اجتناب کنید. بهتر است در اوایل صبح یا میانه روز ورزش کنید. ورزش بیوشیمی مغز و خودتان را بهتر می کند و موثرترین روش غیر دارویی برای پیشگیری و کنترل استرس و اضطراب است

دانش آموز: رفقای کنکوری من بهونه نیارید، برای ورزش کردن احتیاجی به لوازم و باشگاه هم ندارید، راه سادش اینه که یه آهنگ بزارید و بالا و پایین بپرید!

5- روزانه 2 تا 3 باز از تکنیک های تن آرامی و 5تنفس عمیق 5 ثانیه ای استفاده کنید. این تمرین ها اگر به درستی انجام شوند، تاثیر زیادی در کسب آرامش دارند.

6- منظم تر باشید. نظم با اضطراب رابطه ی معکوس دارد. اطرافتان را مرتب و منظم کنید، در دوره ای که تحت فشار هستید، بی نظمی در پیدا کردن وسایل شخصی، جزوه و...  می تواند زمینه ی عصبانیت و تشدید استرس را فراهم سازد.

7-  اگر اضطراب شدید دارید در صورت تایید پزشک متخصص و باتجربه از دارو استفاده کنید ولی تحت هیچ شرایطی خودسرانه از داروهای آرامبخش استقاده نکنید.

8- به توصیه های عجیب و غریب که این روزها از در و دیوار می بارد، چندان توجه نکنید. این توصیه ها آنقدر به کارتان نمی آید و حتی اضطراب زا هستند. یادتان باشد شما در جلسه ی آزمون نه براساس توصیه ها بلکه براساس عادتها و نگرش هایی که دارید عمل می کنید.

9- همه ی مراحل جلسه ی آزمون، از آغاز تا پایان جلسه را با تصویر سازی ذهنی تجسم کنید. با مجسم کردن آنچه که ممکن است برایتان پیش آید، خودتان را در آن موقعیت قرار دهید و ببینید چگونه عمل می کنید و چه باید انجام دهید. برای مثال برای تصویر سازی روز آزمون، محیطی ساکت را انتخاب کنید، چشمانتان را ببندید فکر کنید امروز کنکور دارید، صبح به محل برگزاری آزمون نزدیک می شوید، حالا چه روی می دهد یک به یک آنها را مجسم کنید، در جلسه، سوال ادبیات خیلی سخت است فکر کنید از 25 سوال نتوانید 10 سوال را جواب دهید در این صورت اگر پاسخ دهید احساس خوبی خواهید داشت اگر هم موفق نشوید عیبی ندارد و مضطرب نمی شوید

یک نکته مهم با توجه به اینکه امسال شما در سر جلسه ی کنکور مجبور به زدن ماسک هستید سعی کنید در فرصت باقی مانده در آزمونهای شبیه ساز کنکور که در خانه از خود می گیرید با ماسک آزمون دهید تا به شرایط عادت کنید.

مکررا تصویر سازی را انجام دهید تا آمادگی روانی برای مواجه با جلسه ی آزمون را افزایش دهید. عصب شناسان ثابت کرده اند تصویر سازی ذهنی، همان اثر شرایط واقعی را دارد به شرط آنکه با آن رابطه برقرار کنید!

 

برنامه خواب و تغذیه در آخرین هفته

این روزها به بهداشت خواب و تغذیه تان توجه بیشتری داشته باشید ولی حساس نشوید.

1-ساعت خواب و بیداریتان را به حالت طبیعی برگردانید. و آنها را براساس زمان شروع آزمون تنظیم کنید. کمی خوابتان را بیشتر کنید، یعنی عادت کنید که شبها زودتر بخوابید و 6 صبح بیدار شوید تا زود خوابیدن در شب کنکور و زود بیدار شدن در صبح برایتان آسان تر شود.

2- در این روزها مراقب سلامتی جسمانی تان از جمله سرماخوردگی، مسمومیت و.... باشید.

3- برنامه ی غذایی داشته باشید. عادتهای غذایی خود را زیاد تغییر ندهید. خورد و خوراکتان به ویژه صبحانه را منظم و دقیق کنید و خودتان را به آن عادت دهید، این توصیه برای دانش آموزانی که میل به خوردن صبحانه ندارند یا صبحانه شان ناقص است اهمیت بیشتری دارد. مصرف گوشت قرمز را کمتر کنید و به غذاهای گیاهی توجه بیشتری داشته باشید. سبزیجات، میوه و خشکبار تا حدی موجب سرحالی و شادابی می شود. از مصرف نوشابه های انرژی زا و نوشیدنی های حاوی کافئین جدا پرهیز نمایید.

دانش آموز: حالا هی بگید کنکور بده!! این هفته ی آخر هم شد بخور بخواب!!

 

 

برنامه ریزی و مطالعه

1-با نزدیک شدن به کنکور، مستعد خستگی عصبی می شوید. حجم کارتان را زیاد نکنید، کمتر به خود سخت بگیرید و میزان استراحتتان را بیشتر کنید تا انرژی ذهنتان بازسازی  و ذخیر شود.

2- در صورت استرس زیاد، خواندن را کنار بگذارید، چون این کار موقعیت شما خیلی جا به جا نمی کند.

3- برای گذراندن هفته ی آخر، کارهای گوناگونی می توانید انجام دهید. با آرامش خاطر بدون هر نوع هراس و شتابی مرورتان را کامل کنید. اگر یادداشت ها                                   و خلاصه برداری هایتان کامل است آنها را مبنا قرار دهید در غیر این صورت به کتاب درسی یا جزوات خود مراجعه کنید. همه ی دروس خوانده شده را در مرورتان جای دهید.         بر قسمت های آموخته شده ولی فرار، تمرکز ببشتری داشته باشید. مطالبی را که تسلط کامل دارید، روزنامه وار بخوانید. مطالبی را که نمی دانید نخوانید. در یک دو روز آخر تورق کنید به حاشیه ها، پاورقی ها، جدولهای فراموش شدنی، فرمولهای ریاضی، فیزیک شیمی، تاریخ ادبیات و.... نگاهی مجدد بیندازید. برخلاف توصیه های رایج،انرژیتان را روی قسمت هایی که تسلط ندارید یا ضعیف تر هستید، هدر ندهید.

4- در کنار مرورهایتان 3 تا 4 آزمون خارج از کشور را در برنامه های خود بگنجانید.

 

 

تورق کردن (skimming)

یکی از روشهای تندخواندن است که شما را به سرعت به کسب اطلاعات به خصوص هدایت می کند. شما با استفاده از این روش از مطالعه ی مطالب نامربوط خودداری   می کنید. قبل از شروع مشخص کنید به طور دقیق به دنبال چه اطلاعاتی هستید آن بخش هایی که فکر می کنید حاوی بیشترین اطلاعات مورد نظرتان هستند را از نظر بگذارنید. این قسمت ها ممکن است نکات مهم یا اطلاعات جزئی مانند تاریخ مکان، عنوان کتاب و... باشد.

آخرین کارهای اداری

1-اخبار مربوط به آزمون را از طریق سایت سازمان سنجش دنبال کنید.

2- هرکجای کشور که هستید، پرینت کارت ورود به جلسه را از سایت سنجش دریافت کنید. یادتان باشد برای آزمون هر گروه آزمایشی یک کارت جداگانه صادر می شود، اگر علاوه بر گروه آزمایشی خود متقاضی کنکور هنر یا زبان هستید، کارت آنها را هم دریافت کنید، بهتر است دو پرینت از کارت ورد به جلسه داشته باشید.

3- اگر موفق به گرفتن پرینت کارت شرکت در آزمون نشده اید و یا اطلاعات کارت اعتباری و پرونده خود را در اختیار ندارید بهترین کار این است که در سیستم پاسخگویی سازمان سنجش با اطلاعات دقیق و شناسنامه ای خود عضو شوید و در عرض چند ثانیه اطلاعات خود را دریافت کنید و اگر امکان این کار را ندارید با به همراه داشتن کارت ملی و شناسنامه عکس دار خود به باجه های رفع نقص حوزه مربوط مراجعه کنید. محل باجه های رفع نقص در هر شهر، چند روز قبل از برگزاری آزمون از سوی سازمان سنجش اعلام می شود.

رفع عیب کارت

1-در صورتی که اطلاعات شخصی( نام و نام خانوادگی ، شماره شناسنامه، سال اخذ و محل دیپلم، معدل کتبی نهایی، شماره دانش آموزی، سریال شناسنامه،سهمیه،                           رشته  ی امتحانی ، ) مشکلی داشت در اسرع وقت به سایت سازمان سنجش و باجه رفع نقص مراجعه کنید.

2- اگر مغایرتی در جنس،دین، زبان خارجی، معلولیت و سهمیه ی بهیاری بود به همراه کارت ملی و شناسنامه عکس دار به باجه ی رفع نقص مراجعه کنید.

3- در صورت واضح نبودن عکس یا نداشتن مهر به همراه دو قطعه عکس به باجه ی رفع نقص مراجعه کنید.

5- اگر مشکلی در سهمبه ها به جز سهیمه مناطق داشتید باید به ارگانهای مربوطه (بنیاد شهید،سپاه و ...) مراجعه کرده تا اطلاعات تایید شده ی شما از سوی آن ارگان تا تیرماه به سازمان سنجش ارسال شود.

 

 

 

 

 

((در مسیر آرزوهایتان قدم بردارید- علیرضا هاشمی/مشاور انگیزشی و تحصیلی))

منبع:بیابانگرد،اسماعیل ، روش های پیشگیری از افت تحصیلی، انتشارات سازمان انجمن اولیا و مربیان                               نویسنده: علیرضا هاشمی  با اقتباس از منبع