معرفی
«انسان باید بیندیشد ولی ماشین باید کار کند» این شعار متخصصان کامپیوتر است، متخصصانی که با پیشرفت و توسعه کامپیوتر توانستهاند مغز و عضلات انسان را از اشتغالات تکراری و پیشپا افتاده نجات بخشند و او را در رفع مشکلات و مسایل یاری دهند تا جایی که در کشورهای صنعتی و پیشرفته، کامپیوتر در زندگی افراد حضوری اجتنابناپذیر دارد. به همین دلیل رشته مهندسی کامپیوتر که به طراحی و ساخت اجزای مختلف کامپیوتر میپردازد، از اهمیت بسیاری برخودار است. این رشته در کشور ما نیز اهمیت بسیار داشته و تا مقطع دکترا تدریس میشود. مهندسی کامپیوتر در مقطع کارشناسی دارای دو گرایش سختافزار و نرمافزار است. این دو گرایش از نظر مفهومی کاملاً متفاوتند: نرمافزار جزء غیر قابل لمس کامپیوتر است و برنامهها و دادههایی است که به کامپیوتر فرمان میدهند که چه عملی را انجام دهد در حالی که سختافزار جزء ملموس و فیزیکی کامپوتر است.
تواناییها و مهارتهای لازم
دانشجویانی که وارد رشته مهندسی کامپوتر میشوند باید پیش زمینه ریاضی قوی، علی الخصوص در ریاضیات گسسته و آمار و احتمال داشته باشند. ابتکار، خلاقیت، پشتکار و سختکوشی از صفات لازم برای تحصیل و کار در این رشته است.
مقاطع بالاتر تحصیلی
رشتههای کارشناسیارشد موجود، برای فارغالتحصیلان مهندسی کامپیوتر در هر دو گرایش به صورت زیر است: مهندسی کامپیوتر گرایش هوش مصنوعی و رباتیک، مهندسی کامپیوتر گرایش معماری کامپیوتری، مهندسی رباتیک، مهندسی کامپیوتر گرایش نرمافزار و مهندسی کامپیوتر گرایش الگوریتم و محاسبات
کاربرد این رشته و وضعیت بازار کار
امروزه یک مهندس کامپیوتر اگر علاقمند به کار باشد، هیچ وقت با مشکل بیکاری روبهرو نمیشود. به خصوص مهندسین نرمافزار فرصتهای شغلی بیشتری داشته و برای کارکردن نیاز به امکانات و تجهیزات زیادی ندارند. فرصتهای شغلی این رشته به حدی گسترده و متعدد است که نه تنها فارغالتحصیلان این رشته به راحتی جذب بازار کار میشوند بلکه دانشجویان دو سال آخر این رشته نیز میتوانند وارد بازار کار شده و فعالیت کنند. برای مهندسین سختافزار هم امکان کار در شرکتهای تولید کننده قطعات و دستگاهها و مراکز صنعتی ـ تولیدی بسیار فراهم است و از نظر سطح درآمدی هم با توجه به دانش و پشتکار شخصی در حد قابل قبول و ایدهآلی قرار دارند. از طرفی با توجه به استفاده روزافزون از شبکه اینترنت زمینه کار در این موضوع نیز بسیار مهیاست. کارشناس / مدیر شبکه، کارشناس امنیت اطلاعات، کارشناس پایگاه داده، کارشناس پشتیبانی نرمافزار، طراح وب، تحلیلگر و طراح نرمافزار، مدیر وب سایت (وبمستر) و کارشناس استقرار نرمافزار برای فارغالتحصیلان گرایش نرمفزار و کارشناس سختافزار، کارشناس پشتیبانی، کارشناس فنی، سرپرست سختافزار و مدیر فنی برای فارغالتحصیلان گرایش سختافزار، از جمله مشاغلی است که برای فارغالتحصیلان این رشته قابل انتخاب است.